Ως …πρόγευμα θα παρουσιαστεί στον Νταβούτογλου η πρόταση της ΕΕ για προσφυγικό




Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη την συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 8 το πρωί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι», ενώ ο αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στη βελγική πρωτεύουσα, Αθανάσιος Αθανασίου, μετέδωσε:

Τρεις πηγές, από την Κομισιόν, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ολλανδική προεδρία, μίλησαν στο ΚΥΠΕ και ανέφεραν ότι αφενός οι 28 μεταξύ τους έχουν καταλήξει στο κείμενο της συμφωνίας, αφετέρου το κείμενο αυτό λαμβάνει υπόψη τις κυπριακές ανησυχίες. “Δεν αναφέρει αριθμό ή κεφάλαια ονομαστικά και παραπέμπει στα συμπεράσματα των προηγουμένων συνόδων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο”, σημείωσαν.

Υπό αυτό το πρίσμα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε “ικανοποιημένος”, εξερχόμενος του κτιρίου όπου διεξήχθη η Σύνοδος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απάντησε σε επιμέρους ερωτήσεις, παρέπεμψε στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολλάντ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει κάποια θέση της Γαλλίας και υπενθύμισε ότι είναι έτοιμος ακόμα και για βέτο αν χρειαστεί.

Οργανωτικά οι 28 θα περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών με τον κ. Νταβούτογλου και στη συνέχεια θα συνέλθουν και πάλι σε σώμα, θα επικυρώσουν τη συμφωνία και στο τέλος θα προσκαλέσουν τον κ. Νταβούτογλου στην αίθουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι εκ των 28 ηγετών αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις, ενώ όσοι τοποθετήθηκαν, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντζι μετέφεραν μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για τις σημερινές επαφές.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑEIΦΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα “δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί” και θα πρέπει να της παρασχεθούν τα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα, έστειλε εκ νέου η Άγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της μετά το πέρας του δείπνου των ηγετών της ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ως εξαιρετικά εποικοδομητική τη συζήτηση, αν και απομένει πολύς δρόμος ακόμη, όπως παραδέχτηκε και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία.

“Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν και φυσικά και η Γερμανία ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το σχέδιο”, τόνισε η κ. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως το βασικό στοιχείο είναι να σταματήσει τελείως η παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και να ελεγχθούν οι λαθροδιακινητές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι χώρες της Ευρώπης συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση που θα συζητηθεί με την Τουρκία, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας» σημείωσε, προσθέτοντας πως ακόμη και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία και αυτή υλοποιηθεί δυσκολίες θα υπάρξουν και το προσφυγικό δεν θα επιλυθεί, με δεδομένο ότι παραμένει το βασικό αίτιο της μετακίνησης ανθρώπων από τη Συρία προς την Ευρώπη και υπάρχει και η κατάσταση της Λιβύης.

Η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση βίζας παρά μόνον εάν εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τόνισε όμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και δεν πρέπει να παραβλέπονται.

“Ες αυριον τα σπουδαία” σημειώνει στο twitter ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης και επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, είπε πως διατηρεί το βέτο… στο τραπέζι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος του δείπνου εργασίας των ηγετών δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε σε μήνυμά του στο twitter πως μία συμφωνία με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι «λευκή επιταγή», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο.

Για διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης κάνει λόγο σε δική του ανάρτηση στο twitter ο Εσθονός πρωθυπουργός Τάαβι Ρίβας, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο το πρωί με την Τουρκία και διατυπώνοντας τη βούλησή του για «σκληρή δουλειά» προκειμένου να «κλειδώσει» μία συμφωνία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει η διαδικασία της επαναπροώθησης των προσφύγων, γιατί διαφορετικά, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταναστευτική ροή, ενώ επανέλαβε τη θέση της χώρας του, ότι είναι σημαντικό να παραμείνει κλειστή η βαλκανική οδός. “Όποιος περνάει νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ελπίδες για μετεγκατάσταση, οι υπόλοιποι όχι” τόνισε, καταλήγοντας πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: