Οπτικό ντοκουμέντο (βίντεο): Πώς η τουρκική ακτοφυλακή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων




Βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να επιχειρεί να διακόψει την πορεία φουσκωτής βάρκας με 40 πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων, μετέδωσε στο βραδινό κεντρικό δελτίο της Παρασκευής το βρετανικό Channel 4 σε ρεπορτάζ του Alex Thomson (@alextomo)

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Παρασκευής, τέσσερα μίλια από τις τουρκικές ακτές και τρία μίλια από το πλησιέστερο ελληνικό νησί, με τον απεσταλμένο του βρετανικού καναλιού να λέει μέσω Twitter πως όλα συνέβησαν «εντός ελληνικών υδάτων».

Τρεις Τούρκοι λιμενικοί που επιβαίνουν σε λέμβο φαίνονται να προσπαθούν με ένα μακρύ κοντάρι να προκαλέσουν ζημιά στην εξωλέμβιο μηχανή της φουσκωτής βάρκας. Οι επιβαίνοντες προσπαθούν να τους αποτρέψουν με μία κόκκινη σημαία.

Όταν γίνεται αντιληπτό ότι οι τρεις λιμενικοί δεν μπορούν να προκαλέσουν τη ζημιά που ήθελαν στη μηχανή, η τουρκική ακταιωρός που βρίσκεται στο σημείο αρχίζει να περνά επανειλημμένα με μεγάλη ταχύτητα ακριβώς δίπλα από τη βάρκα με τους πρόσφυγες σηκώνοντας κύμα.

Οι διασώστες της οργάνωσης MOAS (Σταθμός Υπεράκτιας Βοήθειας για Πρόσφυγες), από το σκάφος των οποίων κατέγραφε τις εικόνες ο Βρετανός δημοσιογράφος, ακούγονται να λένε πως πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση, καθώς η βάρκα θα μπορούσε να γεμίσει νερό ή να ανατραπεί.

Τελική η βάρκα καταφέρνει να ξεφύγει από την τουρκική ακτοφυλακή και λίγο αργότερα συνοδεύεται από τους διασώστες και έναν ντόπιο ψαρά με τη βάρκα του στο Αγαθονήσι.

Οι επιβαίνοντες, 20 άνδρες, πέντε γυναίκες και 15 παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Κονγκό, την Ερυθραία και το Καμερούν μοιάζουν «ανακουφισμένοι, εξουθενωμένοι και αποσβολωμένοι», με κάποιους να αγκαλιάζονται μεταξύ τους και άλλους να προσεύχονται.

Μέσω Twitter ο δημοσιογράφος του Channel 4 ανέφερε ότι μια 22χρονη γυναίκα από την Ερυθραία που επέβαινε στη βάρκα είπε ότι δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι σε αυτή την ιδιότυπη «ναυμαχία διάρκειας 35 λεπτών», όπως περιγράφηκε το περιστατικό.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως η τουρκική ακτοφυλακή επεδίωκε να προκαλέσει ατύχημα, να τραυματίσει ή πολύ περισσότερο να προκαλέσει τον πνιγμό των 40 προσφύγων και μεταναστών. Τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τους επιβαίνοντες στη βάρκα και εξόργισαν τους διασώστες.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: