Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε τα θύματα της δικτατορίας και τους συγγενείς τους




Με τη φράση “ποτέ ξανά” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής του 1976-1983, ανήμερα της 40ης επετείου από την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας από τη χούντα.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αργεντινή, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη σήμερα στο Πάρκο της Μνήμης, έναν χώρο που είναι αφιερωμένος στα θύματα της δικτατορίας.

Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1976, ακριβώς πριν από 40 χρόνια, η στρατιωτική χούντα κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στην Αργεντινή. Ο Ομπάμα χαιρέτισε “το θάρρος, την επιμονή των συζύγων, των παιδιών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για την αλήθεια” κάνοντας λόγο και για τις Μητέρες και τις Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου οι οποίες αναζητούν μέχρι και σήμερα παιδιά και εγγόνια που “χάθηκαν” κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των αρχείων του στρατού και της CIA θα συμβάλει στο να πέσει περισσότερο φως στις υποθέσεις εξαφάνισης των διαφωνούντων. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν την πολιτική που εφάρμοζαν εκείνη την περίοδο του “Βρόμικου Πολέμου” στην Αργεντινή. “Στις δημοκρατίες θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να το παραδεχόμαστε όταν δεν ανταποκρινόμαστε στα ιδανικά που εκπροσωπούμε και εμείς αργήσαμε να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ήταν το θέμα εδώ”, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς  Μπουένος Άιρες, Argentina

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: