Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας δεν λειτούργησε στον Αγιο Γεώργιο της κατεχόμενης πόλης




Για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τον Λάρνακα της Λαπήθου, αγνόησε το ποίμνιο του και δεν ιερούργησε σήμερα στον Άγιο Γεώργιο Πάνω Κερύνειας.

Την Θεία Λειτουργία , στην οποία συνέρρευσαν αθρόα Κερυνειώτες, τέλεσαν ο π. Ιωάννης Νικολάου και ένας ακόμη ιερέας. Η συγκίνηση ήταν εμφανής στα πρόσωπα όλων, που προσεύχονταν στον ναό , τον οποίο για περίπου 40 χρόνια διαφύλαξε η αείμνηστη Αγγελική Καρεφυλλίδη-Γιασάρ.

Έσμιξαν παλαιοί και νέοι Κερυνειώτες, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές εστίες τους, και αναβίωσαν θύμησες από τις παλιές καλές μέρες της ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους. Είναι δε θετικό ότι και αυτοί τους θυμούνται με αγάπη , αφού στην περιοχή δεν έχουν κατοικήσει έποικοι. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν μνημόσυνα και αναπέμφθηκε δέηση για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Μετά πολλοί μαζί με τον π. Ιωάννη κατευθύνθηκαν στο κοιμητήριο, όπου ο ιερέας ανέγνωσε τρισάγιο σε πολλά μνήματα. Ακολούθησε επίσκεψη στα κατεχόμενα χωριά Μπέλα –Πάϊς και Καζάφανι.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι με αφορμή την άρνηση του Μητροπολίτη Κυρηνείας να προσέλθει και να λειτουργήσει σε ναό, ο οποίος βρίσκεται στην κανονική έδρα της Επισκοπής του, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων αδελφών του, οι οποίοι τελούν την Θεία Λειτουργία, οσάκις υπάρχει δυνατότητα, σε ναούς στα κατεχόμενα, παρέπεμψαν στον διαπρεπή καθηγητή της Θεολογίας, Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το κύριο, το κατεξοχήν έργον του Επισκόπου είναι το ότι προίσταται της Θείας Ευχαριστίας», που τελείται στην Θεία Λειτουργία. Από αυτήν, σημειώνεται, «πηγάζει όλη η εξουσία του Επισκόπου, όχι μόνον η αγιαστική , αλλά και η ποιμαντική και η λεγομένη διοικητική. Ευχαριστία χωρίς Επίσκοπο δεν υπάρχει, αλλ’ ούτε και Επίσκοπος χωρίς Ευχαριστία».

Πέρα, από αυτά η τέλεση Θείας Λειτουργίας σε ναούς στα κατεχόμενα «μας επανασυνδέουν με τις ρίζες μας», κατέληξε εκκλησιαστική πηγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: