FT: Ο Ευκλείδης είπε στη Ντέλια ότι θα μεταφέρει τις συνομιλίες από το Χίλτον στην Ειδομένη




Στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times (το link στο τέλος του κειμένου), που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες.

Αναφέρει ότι υπήρξαν εντάσεις και πολλές συγκρούσεις ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία για τα νέα οικονομικά μέτρα, μια κίνηση που θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις στις πολιτικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους και θα προκαλούσε ερωτηματικά για το μέλλον του προγράμματος.

Η απειλή να διακόψουν τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του καθολικού Πάσχα (την επόμενη Κυριακή) έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Αθήνας και το ΔΝΤ, που επιμένει σε πιο «γερές» μειώσεις δαπανών, για να βάλει την υπογραφή του στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, ο Ελληνας υπουργός οικονομικών απείλησε τους θεσμούς με συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην… Ειδομένη, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και την προσφυγική κρίση.

«Είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα πλέον», δήλωσε Ελληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η εκταμίευση της δόσης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι απαραίτητη ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την προσφυγική κρίση.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι σε κόντρα εδώ και μήνες για το πόσα πρέπει να κάνει η Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με την Κομισιόν να ισχυρίζεται ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση είναι επαρκή για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και το ΔΝΤ να επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες.

Παρά τις διαφορές, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έστειλαν τους επικεφαλής των θεσμών πίσω στην Αθήνα πριν από δυο εβδομάδες, με την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις διαφορές τους. Οι Ελληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, αναφέροντας ότι έχουν προσφέρει πρόσθετες περικοπές στο συνταξιοδοτικό που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των θεσμών το αμφισβητούν. Αξιωματούχος του κουαρτέτου ανέφερε ότι ενώ «έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες», εάν δεν υπάρξει προοπτική άμεσης συμφωνίας, θα αποχωρήσουν από την Αθήνα για να επιστρέψουν μετά το καθολικό Πάσχα.

«Δεν έχουν εμφανίσει αξιόλογη πρόοδο», ανέφερε αξιωματούχος από άλλο θεσμό του ελληνικού προγράμματος. «Υπάρχει συμφωνία μεταξύ μας (των θεσμών) ότι χρειαζόμαστε μια διακοπή».

Ενώ έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει για να απελευθερωθούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη προσφυγική κρίση, ορισμένοι από τους δανειστές πιστεύουν ότι η πίεση της Αθήνας είναι περισσότερο πολιτική, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και το πέρασμα των νέων μεταρρυθμιστικών νόμων θα επιτρέψει στους διαπραγματευτές να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για την ανακούφιση χρέους, η οποία επί μακρόν ήταν το κεντρικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πολιτικά «ραδιενεργή» για τη Γερμανία.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα αυτή την εβδομάδα όχι μόνο καθυστερεί τη μετάβαση στο θέμα του χρέους, αλλά επιπλέον θέτει εκ νέου το ερώτημα αν το ΔΝΤ θα μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Το Ταμείο πίεσε σκληρά για περισσότερο ενδελεχείς μεταρρυθμίσεις γιατί πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως χωρίς σημαντική «επιδιόρθωση» και έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να φύγει εντελώς από το πρόγραμμα.

Κάποιοι αξιωματούχοι στο ΔΝΤ συζήτησαν εσωτερικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα, αλλά το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει χρήματα στην Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι γερμανικές αρχές έχασαν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΕ να παρακολουθεί το πρόγραμμα με αυστηρότητα, είπαν οι αξιωματούχοι.

http://mignatiou.com/2016/03/xafniki-emploki-me-dnt-sfodri-epithesi-kiklon-tou-ipik-sto-tamio-gia-aforologito/

http://www.ft.com/cms/s/0/80286bbe-ed2b-11e5-9fca-fb0f946fd1f0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: