Ο Ακιντζί “προειδοποιεί” τώρα τον Αναστασιάδη: “Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για τη Μόρφου”




Πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Μάιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ότι «δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα παγώσουμε την ζωή στην Βόρεια Κύπρο».

Σε ομιλία του στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, σχολιάζοντας δηλώσεις για την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Μόρφου, ο Μουσταφά Ακιντζί διαμήνυσε: «Σε περίπτωση που (οι Ελληνοκύπριοι) επιθυμούν να αναζητήσουν υπαίτιο για την Μόρφου να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Να θυμηθούν το δημοψήφισμα του 2004».

Εκφράζοντας την άποψη του για την επιστροφή της Μόρφου ως βασική προϋπόθεση της λύσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τονίζει: «Αυτή η δήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ακόμη το εδαφικό δεν έχει τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες. Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε ότι οι τοπωνυμίες, τα ποσοστά και το ζήτημα του χάρτη θα συζητηθούν, πριν από την φάση της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αυτή είναι μια κοινή απόφαση. Συμφωνήθηκε από τις δυο πλευρές στις συνομιλίες».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων υποστήριξε: «Μιλάμε, μιλάμε, ωστόσο, όταν έρθει η στιγμή της βούλησης και της αποφασιστικότητας αντιμετωπίζουμε πρόβλημα». Επίσης, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ξεκινήσει ένα παιχνίδι κατηγοριών. Ωστόσο, πρόσθεσε: «είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε στις κατηγορίες που δεχόμαστε. Δεν κατηγορούμε κανέναν. Αυτός δεν είναι ο σκοπός μας. Αναμένουμε ότι οι συνομιλητές μας θα τηρήσουν την ίδια στάση».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιθυμεί να λάβει μέρος στην ΕΕ και εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι ο βοηθός του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφτεί τον ίδιον μονάχα για 15 λεπτά.

A. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: