Νίκες για Τραμπ και Κρουζ στις εκλογές για το χρίσμα




Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ κατάφερε δύο ηχηρές νίκες το Σάββατο στις εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων στο Κάνσας και στο Μέιν, κερδίζοντας με άνεση τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς κέρδισε επίσης δυο γύρους από τη Χίλαρι Κλίντον στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Με 8.550 ψήφους έναντι 6.070 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τεντ Κρουζ επιβλήθηκε εύκολα στο Μέιν, όπως ανακοίνωσε η πολιτειακή οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, διευκρινίζοντας ότι οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ και ο γερουσιαστής της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο, ακολούθησαν σε απόσταση, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα 2.270 και 1.492 ψήφους.

Ο υπερσυντηρητικός Κρουζ κατήγαγε επίσης μεγάλη νίκη στο Κάνσας, όπου έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι. Ο Τεντ Κρουζ συγκέντρωσε το 48,2%, έναντι 23,3% για τον μεγιστάνα των ακινήτων, που φερόταν να επικρατεί στη συγκεκριμένη πολιτεία σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και πάλι σε μεγάλη απόσταση ακολούθησαν ο Μάρκο Ρούμπιο και Τζον Κέισικ με 16,7% και 10,7% των ψήφων αντιστοίχως.

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε πάντως στο Κεντάκι, καταφέρνοντας τη δεύτερή του νίκη στις τέσσερις πολιτείες όπου διεξήχθησαν διαδικασίες για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Λίγο μετά τη νίκη του, ο Τραμπ κάλεσε τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία από τις τέσσερις ψηφοφορίες, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Σε δηλώσεις του από το Άινταχο ο Κρουζ, ο οποίος δεν παύει να αυτοπροβάλλεται ως το τελευταίο οχυρό απέναντι στην υποψηφιότητα Τραμπ, ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος στο Κάνσας και στο Μέιν, ενώ, όπως είχε ήδη πράξει τη «Σούπερ Τρίτη», την 1η Μαρτίου, κάλεσε ενώπιον των δημοσιογράφων τους Ρούμπιο και Κέισικ να εγκαταλείψουν την κούρσα για το χρίσμα και να ταχθούν στο πλευρό του.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πληρώνει με αυτές τις ήττες τη σύγκρουσή του με το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο τάσσεται όλο και περισσότερο εναντίον της επικράτησής του στην κούρσα για το χρίσμα. Ο μεγιστάνας ακύρωσε τη συμμετοχή του χθες σε μια ετήσια συγκέντρωση των συντηρητικών, στην οποία μια δημοσκόπηση με κυρίως συμβολική αξία έδειξε πως οι παριστάμενοι τάσσονται υπέρ του Κρουζ (40%), ή του Ρούμπιο (30%), ενώ ο Τραμπ περιορίζεται στο 15% και ο Κέισικ στο 8%.

Ωστόσο ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος κατήγαγε πριν από λίγο μια νίκη, στη Λουιζιάνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες και μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Σε αυτή την πολιτεία κρίνονται 46 εκλέκτορες στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς επίσης κατήγαγε δύο νίκες, στο Κάνσας και στη Νεμπράσκα (55% των ψήφων, έναντι 45% για την Κλίντον). Ο γερουσιαστής του Βερμόντ ανέκτησε έτσι μέρος της ορμής που είχε ατονήσει σημαντικά μετά τη «Σούπερ Τρίτη», όταν η Κλίντον είχε θριαμβεύσει σημειώνοντας επτά νίκες.

Όμως η πρώην Πρώτη Κυρία, το φαβορί της κούρσας και ευνοούμενη του κομματικού μηχανισμού, κέρδισε στη Λουιζιάνα, μια πολιτεία που αποτελούσε το σημαντικότερο διακύβευμα της βραδιάς από την άποψη του αριθμού των εκλεκτόρων.
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από το Κεντάκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.Πρακτ. Ρόιτερς, Sputnik, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: