Νέα NAVTEX από την Τουρκία την επομένη της συνάντησης Τσίπρα με Νταβούτογλου




Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία καθώς την επομένη της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η ‘Αγκυρα έσπευσε να εκδώσει NAVTEX για ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου που επικαλύπτουν μεγάλο μέρος της ελληνική υφαλοκρηπίδας.

Με την NAVTEX 201/16 οι τουρκικές αρχές ανήγγειλαν την διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών από το τουρκικό σκάφος R/V TÜBİTAK MARMARA στο διάστημα μεταξύ 15-25 Μαρτίου. Η Αθήνα την Παρασκευή εξέδωσε την NAVTEX 364/16 με την οποία κήρυττε άκυρη την Τουρκική Αναγγελία δηλώνοντας ότι ο Σταθμός που την εξέδωσε είναι αναρμόδιος.

Είναι το τρίτο περιστατικό, με την Τουρκία να στοχοποιεί την συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο της υφαλοκρηπίδας καθώς συνδέει την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης με εκείνη της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου και αμφισβητείται εμπράκτως από την Αγκυρα.

Σε ισχύ βρίσκεται μια ακόμη τουρκική NAVTEX (141/16) για την πραγματοποίηση εργασιών τοποθέτησης υποβρυχίου καλωδίου από το σκάφος CS TELIRI από 22 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου.

Η ελληνική πλευρά κήρυξε και αυτή την αναγγελία άκυρη στο τμήμα που αφορούσε συντεταγμένες που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το ενδιαφέρον είναι το σκάφος έφτασε μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Μαρμάρινα και προς το παρόν πραγματοποιεί εργασίες εντος των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στην ιδία περιοχή είχε γίνει παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα άλλου ερευνητικού σκάφους που βάσει ελληνικής NAVTEX πραγματοποιούσε έρευνες για το σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: