Νέα εμπόδια των Τούρκων για Αιγαίο: Είπαν όχι ακόμα και στη Γερμανίδα υπουργό Ούρσουλα




Δεν αλλάζει όπως φαίνεται η τουρκική πολιτική στο θέμα της νατοϊκής επιχείρησης για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και χθες η Άγκυρα προχώρησε σε μια νέα πρόκληση αυτή τη φορά κατά των Γερμανών, μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο βραδινό δελτίο του MEGA.

Οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν διπλωματική άδεια στη Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να μεταβεί με το γερμανικό πολεμικό πλοίο “Βόννη” στα τουρκικά παράλια και να δει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί εκεί με τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν έχει καν ξεκινήσει καθώς τέσσερα από τα έξι σκάφη μπορεί να έχουν φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο δεν έχουν αναλάβει καμία δράση και παραμένουν σε διεθνή ύδατα. Ειδικότερα η φρεγάτα Βόννη επί της οποίας επιβαίνει ο διοικητής της νατοϊκής δύναμης, βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, ενώ η ελληνική φρεγάτα “Σαλαμίς” νότια της Ικαρίας.

Το τουρκικό “Μπαρμπαρός” πλέει βόρεια της Καρπάθου και η καναδική φρεγάτα “Φρεντερίκο” είναι μεταξύ Χίου και Ικαρίας. Εν πλω προς το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται άλλες δύο φρεγάτες από Ιταλία και Γαλλία.

ΑΚΟΜΑ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο θέμα του ΕΘΝΟΥΣ:
Να εκμεταλλευθεί την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών επιχειρεί η Αγκυρα. Στόχος της να αμφισβητήσει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μέσα από σχεδιασμό γκρίζων χαρτών στην «κοινή θάλασσα». Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να «σχεδιάσουν χάρτες» στην «κοινή θάλασσα του Αιγαίου» …υπό την ομπρέλα της σχετικής νατοϊκής αποστολής που μόλις ξεκίνησε, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα επιχειρησιακά όρια της τουρκικής εμπλοκής στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και μένει να συζητηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Δυτικά της Ρόδου εμφανίστηκε μία τουρκική φρεγάτα

German Defense Minister Ursula Von der Leyen, NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Greek Minister of Defense Panos Kammenos during a Nato Defense Ministers council at Alliance headquarters in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET
German Defense Minister Ursula Von der Leyen, NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Greek Minister of Defense Panos Kammenos during a Nato Defense Ministers council at Alliance headquarters in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET

Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Ελλάδα, Τουρκία, Frontex υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Frontex είναι υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων.

Ο Γ.Γ. απαντώντας σε ερώτηση της κ. Καϊλή  ως προς  τον ρόλο του ΝΑΤΟ στις καθημερινές προκλήσεις από τα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε τέτοια ζητήματα και θα ακολουθήσουν μόνον τον σκοπό της επιχείρησης, που είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι Υπουργοί  Άμυνας του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, ερωτών  αν η συμφωνία προβλέπει όντως την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που θα εντοπίζονται από τα πλοία της Νατοϊκής Δύναμης,  την ίδια στιγμή που,  σύμφωνα με δημοσιεύματα,  η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ φέρεται να αρνείται εκ των προτέρων την επιστροφή των προσφύγων στα παράλιά της.

Ο ΓΓ απευθυνόμενος στους δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ θα έχει βοηθητικό ρόλο προς τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και δυνάμεων της Frontex. Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι αυτό που θα επιστρέψει πρόσφυγες. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει  και να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Frontex να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Όμως, όπως υπογράμμισε, αν τα πλοία της Συμμαχίας χρειαστεί να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, τότε οι διασωθέντες θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία.

Επισήμανε επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο η πολιτική απόφαση των 28 Υπουργών Άμυνας. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο έχουν απλά την εντολή να επιτηρούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες με τα εμπλεκόμενα Κράτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: