Μετά την Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη στο στόχαστρο μιας επίθεσης αυτοκτονίας με νεκρούς




Mια νέα επίθεση αυτοκτονίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις ξένοι τουρίστες και να τραυματιστούν 36 άνθρωποι σήμερα σε μια πολυσύχναστη τουριστική λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, το τελευταίο χτύπημα από μία σειρά πολύνεκρων επιθέσεων άνευ προηγουμένου που συγκλονίζουν την Τουρκία από το καλοκαίρι.

Έξι ημέρες έπειτα από μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια κουρδική οργάνωση και στην οποία σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι στην Άγκυρα, ένας «καμικάζι» ανατινάχθηκε το πρωί στη λεωφόρο Ιστικλάλ, έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου περνούν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολόγισμό, στην επίθεση σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι, τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός και 36 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και άλλοι Ισραηλινοί πολίτες, δύο Ιρλανδοί, ένας Ισλανδός, ένας Ιρανός, ένας Γερμανός και ένας πολίτης από το Ντουμπάι.

«Πρόκειται για μία επίθεση αυτοκτονίας, μία τρομοκρατική επίθεση» επιβεβαίωσε πολύ σύντομα μετά την επίθεση ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Όμως σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης έχει αναγνωριστεί ως ο Σαβάς Γιλντίζ, 33 ετών, ένας Τούρκος που παρουσιάζεται ως μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Σε βίντεο που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο βομβιστής αυτοκτονίας κατευθύνεται προς μία μικρή ομάδα ανθρώπων που περνούν μπροστά από ένα κυβερνητικό κτίριο.

«Ανατινάχθηκε μπροστά από μια ομάδα ανθρώπων, μπροστά από το κτίριο της υπονομαρχίας: δύο διαφορετικοί πιθανοί στόχοι» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή δυτικής χώρας.

«Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά», πρόκειται για Κούρδους ή τζιχαντιστές, πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου «καταράστηκε» τους δράστης της επίθεσης, χωρίς να κατονομάζει κανέναν, και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να μάχεται κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Η έκρηξη προκάλεσε πανικό και χάος στην Ιστικλάλ.

«Άκουσα μία έκρηξη (…). Όταν βγήκα έξω, όλος ο κόσμος έτρεχε προς κάθε κατεύθυνση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουσταφά, σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο.

«Είδα ανθρώπους να κείτονται παντού στο έδαφος, (ήταν) μια πραγματική σφαγή».

Αργά το απόγευμα οι αρχές επέτρεψαν εκ νέου σε περαστικούς και τουρίστες να κυκλοφορούν στην περιοχή. Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Δεν θα ξέρουμε ποτέ που μπορεί να συμβεί αυτό» σημείωσε ο Ισμαήλ, μάγειρας σε ένα εστιατόριο. Και πρόσθεσε: «είναι τρομακτικό».

Η Τουρκία ζει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού από τον Ιούνιο, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων.

Η τελευταία, την περασμένη Κυριακή, ήταν μια επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες αυτοκίνητο και στοχοθέτησε μια στάση λεωφορείων στο κέντρο της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι. Την 17η Φεβρουαρίου σε μια παρόμοια επίθεση 29 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην τουρκική πρωτεύουσα.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε μια κουρδική εξτρεμιστική οργάνωση που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ως αντίποινα για τον θάνατο αμάχων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του στρατού και της αστυνομίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ»

Οι ΤΑΚ υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον του τουρκικού κράτους.

Από την πλευρά του το PKK αποστασιοποιήθηκε από κάθε επιχείρηση εναντίον αμάχων. «Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στα θύματα αυτής της επίθεσης» ανακοίνωση η Ένωση των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK).

Από την άλλη η χώρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων που διέπραξαν τζιχαντιστές. Τον Οκτώβριο δύο βομβιστές αυτοκτονίας είχε σκοτώσει 103 ανθρώπους στην Άγκυρα. Κατόπιν τον Ιανουάριο ένας καμικάζι είχε σκοτώσει 12 Γερμανούς τουρίστες όταν ανατινάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτό το κλίμα, η Γερμανία, που έκλεισε την Πέμπτη την πρεσβεία της στην Άγκυρα και το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλ. Πρακτ. Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: