Μεσαιωνικά στολίδια στο ιδιαίτερα γοητευτικό Λασίθι




Και μόνο με τα ονόματα καταλαβαίνεις πως κάτι ιδιαίτερα γοητευτικό πρέπει να βρίσκεται εδώ. Και η αλήθεια είναι πως από γοητεία άλλο τίποτα. Ισως να φταίει η ερημιά και η απόλυτη ησυχία των δύο εγκαταλελειμμένων οικισμών που συμβάλλουν σε αυτό, μα και «ζωντανοί» να ήταν έτσι όπως τους φαντάζεσαι κοιτώντας τα ερείπια, το ίδιο θα συνέβαινε.

Η Εθιά και η Βόιλα, πέριξ του χωριού Χανδράς στα νότια της Σητείας κουβαλούν αλώβητη τη γνήσια κρητική αρχιτεκτονική. Στην Εθιά επιπλέον βρίσκεται και η περίφημη Ενετική Επαυλη, το σημαντικότερο ίσως ενετικό μνημείο της Κρήτης εκτός πόλεων, που ζωντανεύει τα καλοκαίρια χάρη στο φεστιβάλ κλασικής μουσικής που διοργανώνεται εδώ.

Κτισμένη στα τέλη του 15ου αιώνα από τον φεουδάρχη Pietro de Mezzo, αποκαλείται και σεράγιο καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως χώρος φιλοξενίας. Στον μεσαιωνικό οικισμό της Βόιλας αντίθετα το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα είναι ο πύργος, τα ισλαμικά σύμβολα στην πύλη του οποίου οδηγούν στην εικασία ότι ανήκε στον τρομερό γενίτσαρο Τσιν Αλή.

Πάνω από τον οικισμό ορθώνεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τάφο της οικογένειας των Σαλαμών, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές ταυτίζεται με την οικογένεια Σολωμών. Δεν αποκλείεται, λένε, η οικογένεια του εθνικού μας ποιητή να καταγόταν από τη Βόιλα!

Όλγα Χαραμή, www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: