Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών η Ελληνίδα αστροφυσικός της NASA Χρ. Κουβελιώτου




Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε την Χρύσα Κουβελιώτου, καθηγήτρια Φυσικής και Διευθύντρια του Κέντρου Αστρονομίας, Φυσικής και Στατιστικών Επιστημών (APSIS) στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ως νέο αντεπιστέλλον μέλος της (έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού) στον κλάδο της Αστροφυσικής, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

H κα Κουβελιώτου κατείχε την θέση της επιστημονικής διευθύντριας για την αστροφυσική υψηλών ενεργειών στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Μάρσαλ της NASA (Marshall Space Flight Center) από το 2004 μέχρι το 2015. Έχει επίσης διατελέσει επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-1994).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και έλαβε πτυχίο Φυσικής από το ΕΚΠΑ το 1975΄Εκανε μεταπτυχιακά στην Αστροφυσική στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάσεξ το 1977 και πήρε το διδακτορικό της από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ το 1981.

Έχει κάνει 443 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι μια από τις επιστήμονες με τις περισσότερες ετερο-αναφορές στην αστροφυσική διεθνώς, ασχολούμενη κυρίως με τις εκρήξεις ακτίνων-γ, όταν αστέρες μεγάλης μάζας καταρρέουν βαρυτικά σε μαύρες τρύπες ή όταν δύο αστέρες νετρονίων (πάλσαρ) συγκρούονται.

Η κα Κουβελιώτου, που έχει τιμηθεί με διάφορα διεθνή βραβεία, συγκαταλέχθηκε στον κατάλογο των 25 διαστημικών επιστημόνων του περιοδικού ΤΙΜΕ με τη μεγαλύτερη επιρροή (2012), ενώ το 2013 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Το 2013 εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και το 2015 πρόεδρος του Τομέα Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών και Βασικής Φυσικής της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: