Με κάθε τρόπο διάλυση του κουρδικού κόμματος HDP επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν




Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία των δύο συμπροέδρων και άλλων κοινοβουλευτικών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προκειμένου να δικαστούν με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Εάν συμβεί αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι οι εντάσεις θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα, κι όπου μαίνεται το χειρότερο κύμα βίας των τελευταίων δύο δεκαετιών, μετά την κατάρρευση, τον Ιούλιο, της διετούς εκεχειρίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει επανειλημμένα να προσαχθούν σε δίκη οι βουλευτές του HDP, ενός κόμματος το οποίο, όπως διατείνεται, είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK.

Το γραφείο του Νταβούτογλου υπέβαλε αίτημα να αρθεί η ασυλία των συμπροέδρων του HDP, του Σελαχατίν Ντεμίρτας και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, όπως επίσης η ασυλία της βουλευτίνας Σέλμα Ιρμάκ, του βουλευτή Σιρί Σουρεγιά Εντέρ και του βουλευτή Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, δήλωσαν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι πολιτικοί αυτοί διαψεύδουν την κατηγορία πως ανήκουν σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και ότι υποθάλπουν το μίσος.

«Οι συμπεριφορές εκείνων που εκμεταλλεύονται την “ασυλία της καθέδρας” και προσβάλλουν τη συλλογική συνείδηση δεν μπορούν να κριθούν (εντός του πλαισίου της κοινοβουλευτικής) ασυλίας», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

Ο πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους αυτονομιστές και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, κράτους μέλους του NATO, περιπλέκεται από τη δράση των ένοπλων οργανώσεων στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία. Οι Σύροι Κούρδοι είναι στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), όμως η Άγκυρα τους θεωρεί στενά συνδεδεμένους με το PKK και τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Μόνο ο Ντεμίρτας είναι ο κατεξοχήν στόχος περίπου 60 υποθέσεων στο πλαίσιο των οποίων έχει ζητηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία του, ορισμένες από τις οποίες αφορούν το ότι είχε καλέσει σε διαδηλώσεις. Μέχρι σήμερα, δεν είχαν γίνει κινήσεις από το τουρκικό κοινοβούλιο που θα άνοιγαν τον δρόμο ώστε να προσαχθεί σε δίκη.
«Εκδίκηση»;

«Ο Ερντογάν είναι ορισμένος προσωπικά με μας, ειδικά με μένα και ορισμένους άλλους φίλους. Τον οδηγεί η μανία του να πάρει εκδίκηση», είπε ο Ντεμίρτας σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα, συνδέοντας την κίνηση εναντίον των ηγετικών στελεχών του HDP με τις εκλογικές επιτυχίες του κόμματος πέρυσι, οι οποίες στέρησαν την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ο Ερντογάν έχει ιδρύσει.

Το HDP, υπερβαίνοντας το όριο του 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, έγινε το πρώτο κόμμα με κουρδικές ρίζες που μπήκε στο τουρκικό κοινοβούλιο κατεβαίνοντας αυτόνομα στις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Με αυτό τον τρόπο, στέρησε από το AKP τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του Ερντογάν να μετατραπεί το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Ο Ντεμίρτας τονίζει ότι αντιτίθεται στη βία και επιθυμεί να υπάρξει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο που διαρκεί τρεις δεκαετίες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το PKK, μια οργάνωση που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Το αίτημα του Νταβούτογλου επισήμως έχει αφορμή τις εκκλήσεις βουλευτών του HDP για την αυτοδιάθεση των Κούρδων στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Εάν η αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ταχθεί υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών, το αίτημα αυτό θα εξεταστεί και θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια. Για να εγκριθεί απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Το 1994—όταν καταγραφόταν επίσης μεγάλη έξαρση της βίας—είχε αρθεί η ασυλία Κούρδων βουλευτών διότι είχαν μιλήσει στη μητρική τους γλώσσα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Τέσσερις βουλευτές πέρασαν μια δεκαετία στη φυλακή, γεγονός που καταδίκασαν δυτικοί εταίροι της Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: