Κόντρα Στέμματος-εφημερίδας “The Sun”, στη Βρετανία λόγω Brexit…




Σε μια σπάνια ενέργεια, το παλάτι του Μπάκιγχαμ προσέφυγε σήμερα στον εποπτικό φορέα που είναι αρμόδιος για τη δραστηριότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Βρετανία κατά της εφημερίδας The Sun.

H σύγκρουση οφείλεται στο δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο οδήγησε σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην χώρα και του Παλατιού.
Η εφημερίδα The Sun κυκλοφόρησε σήμερα με τον τίτλο:

«Η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit».

Και το Παλάτι ανταπέδωσε – όχι μία, αλλά δυο φορές. Καταρχάς, με μια ανακοίνωση επισήμανε την «πολιτική ουδετερότητα» που διατηρεί η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εδώ και 63 χρόνια. Κατόπιν προσέφυγε στον εποπτικό φορέα των βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή ακριβώς η διπλή αντίδραση αντανακλά το μένος του Παλατιού προς τη Sun. Άλλωστε η ταμπλόιντ είχε ήδη κυκλοφορήσει πριν από μία ημέρα με το πρωτοσέλιδό της να καταφέρεται εναντίον της «οκνηρίας» του πρίγκιπα Ουίλιαμ, που πήγε με την οικογένειά του για σκι.

Το να αγγίζει ωστόσο τη βασίλισσα οδηγεί την αντιπαράθεση αυτή σε νέο επίπεδο και δεν είναι η πρώτη φορά που η Sun κάνει κάτι τέτοιο. To περασμένο καλοκαίρι η εφημερίδα δημοσίευσε ένα βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930 όπου εμφανιζόταν η Ελισάβετ, σε ηλικία περίπου 6 ετών, να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό.

Εκείνη την εποχή το Μπάκιγχαμ περιορίστηκε να διατυπώσει την «απογοήτευσή» του. Και δεν το προχώρησε παραπέρα. Αυτήν την φορά το Παλάτι αποφάσισε να κινητοποιηθεί προσφεύγοντας εναντίον της εφημερίδας, μια κίνηση σπάνια στην ιστορία.

Εκπρόσωπος τύπου της Sun διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι: «H Sun θα υποστηρίξει με σθένος το άρθρο της, το οποίο βασίστηκε σε δύο άψογες πηγές και παρουσιάστηκε με τρόπο στιβαρό και προσιτό. Η Sun θα απαντήσει στην προσφυγή με σθένος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Ρόιτερς, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: