Κυβέρνηση-δανειστές θέλουν συμφωνία, αλλά τα “κόκκινα δάνεια” την εμποδίζουν




Ως ημερομηνία ορόσημο χαρακτηρίζεται η 15η Απριλίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι τότε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς. Όμως, οι δανειστές δεν φαίνεται να βιάζονται αν και στοχεύουν και αυτοί σε λήξη της αξιολόγησης στο τέλος του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες διατηρούν και μεταξύ τους διαφορές.

Σύμφωνα με το MEGA η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα 10ημερών ώστε να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό και να “κλειδώσει” η αξιολόγηση.

Όπως μετέδωσε η συνάδελφος Σοφία Δήμτσα, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει με μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ έως το 2018, τα οποία θα αφορούν κυρίως στο φορολογικό.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στην κοινή συνεδρίαση μελών του ευρωπαϊκού και ελληνικού κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες».

«Αναμένουμε μια ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα».

Μεγάλο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”, για το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατεθεί χρονικά η συζήτησή του, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση με τους θεσμούς, οι οποίοι ωστόσο εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλείσουν όλα τα θέματα τώρα.

Σύμφωνα με το MEGA, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Κοστέλο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ το Σάββατο αναμένονται και οι υπόλοιποι επικεφαλής του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκδόθηκε μετά την ναχώρηση των Θεσμών, η Αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Μάρτιο, καθώς ο σχετικός δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI), που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκε στις 90,1 μονάδες από 89 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,9 της μονάδας στις 103 μονάδες και στην ΕΕ κατά 0,7 της μονάδας στις 104,6 μονάδες.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρωζώνη οφείλεται στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. Η εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, ενώ βελτιώθηκε ελαφρά στο λιανικό εμπόριο.

Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI μειώθηκε σημαντικά στην Ιταλία (-2,4) και τη Γαλλία, ενώ υποχώρησε λιγότερο στην Ολλανδία (-0,9) και την Ισπανία (-0,4). Ο δείκτης για τη Γερμανία μειώθηκε οριακά (-0,1)

Προβληματισμό εκφράζει η ΕΣΕΕ για τις 5 ενστάσεις των δανειστών σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου

Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της αξιολόγησης, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης εμφανίζεται να προβληματίζει την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «…επανειλημμένως έχουμε τονίσει τη δυσκολία ανταπόκρισης των μικρομεσαίων στις αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο νέων λουκέτων επιχειρήσεων και παραίτησης της μεσαίας τάξης λόγω της υπερβολικής φορολόγησης. Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύαμε ότι μετά την εξάντληση της φοροδοτικής μας ικανότητας, θα είχε εξαντληθεί και κάθε δυνατότητα «εφεύρεσης» νέων φόρων, αλλά δυστυχώς αυτός ο λογαριασμός δεν φαίνεται να έχει τέλος. Είναι προφανές ότι τα ακριβά μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ της αξιολόγησης, εκ των οποίων επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ φορολογικές επιβαρύνσεις από τα εισοδήματα του 2016, θα κληθεί να πληρώσει ποικιλοτρόπως για άλλη μια φορά η κατ´ ευφημισμό ελληνική μεσαία τάξη. Στην αβεβαιότητα, την αφαίμαξη και την ταλαιπωρία όλων μας, δυστυχώς έπεται συνέχεια…»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ οι ενστάσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ που εμποδίζουν μέχρι σήμερα μια συνολική λύση για την τελική συμφωνία της αξιολόγησης εμφανίζονται να είναι οι εξής:

1. Απαίτηση για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000 ευρώ.

2. Βέτο στην πρόταση για προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Άρνηση στο νομοσχέδιο για επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων.

4. Ασφυκτική πίεση για πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.

5. Απόλυτος έλεγχος του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων από τους δανειστές.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ “οι παραπάνω νέες απαιτήσεις, απέτρεψαν να υπάρξει μια κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία «staff-level agreement» με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή το πακέτο μέτρων με την ελπίδα ότι έτσι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους. Η συνέχεια των διαβουλεύσεων βρίσκεται πλέον στις τεχνικές ομάδες, ώστε μέχρι τις 4 Απριλίου που θα επιστρέψουν τα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών να έχουν βρεθεί μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους από 600 εκατ. έως 1 δις ευρώ, κάτω μάλιστα από τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας, τους αμέσως επόμενους μήνες. Επιπλέον, η εκταμίευση της δόσης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τις δαπάνες της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ο λογαριασμός της αξιολόγησης, μπορεί να έκλεισε πριν το Καθολικό Πάσχα, αλλά η ίδια η αξιολόγηση παραμένει ανοικτή πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέτρα 5,5 δις ευρώ που θα επιβαρύνουν για άλλη μία φορά τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά και τη μεσαία τάξη με αυξήσεις του φόρου εισοδήματος, μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπή επικουρικών συντάξεων.

Πλέον οι εξελίξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα μέσα με τέλη Απριλίου, αφού οι εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό φαίνεται να παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: