Κατρούγκαλος: Υπήρξε πρόοδος στο Ασφαλιστικό, πιθανή συμφωνία ως το Σάββατο




Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημειώθηκε πρόοδος, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση. Όπως είπε, οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Εξερχόμενος από τη σημερινή συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού. «Δεν μπορείς να φτάσεις σε συμβιβασμό, αν δεν έχεις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τσακαλώτος-Σταθάκης συναντώνται σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης συναντώνται σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

Χθες, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία. Στο φορολογικό, μεγάλο “αγκάθι” μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση, λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα.

«Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό, με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «τον νόμο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Γεωργία Μπάρλα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: