Κασουλίδης: “Το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας βλάπτει την επίλυση Κυπριακού”




Το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και η επίλυση του Κυπριακού «πρέπει να συγχρονιστούν», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος σέβεται όσους εταίρους της πιστεύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό και γι’ αυτό αποδέχθηκε τη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας επί του θέματος. Διευκρίνισε, όμως, ότι «άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην παρούσα φάση του Κυπριακού το μόνο που μπορεί να πετύχει θα είναι να βλάψει τις εν εξελίξει συνομιλίες».

Η απαίτηση της Τουρκίας, υπογράμμισε, να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια δεν συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε, ότι “ούτε το άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά ούτε και η άρνηση ανοίγματός τους βοηθούν στην παρούσα περίπτωση». Σχετικά, υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε “το θέμα του συγχρονισμού των δύο διαδικασιών, εφ’ όσον με την επίλυση του Κυπριακού θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία».

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ιωάννης Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέϊβντ Λίβινγκτον, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου.

A. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: