Κανείς δεν το θέλει, αλλά… Οι απαράβατοι όροι για να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει δύο «απαράβατους όρους» για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι ξεκινά από τη θέση ότι είναι επιθυμία του να συμμετέχει σε τεχνικό και χρηματοδοτικό επίπεδο «στη στήριξη της Ελλάδας».

Το θέμα ετέθη επανειλημμένα από τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τζέρι Ράις είχε δηλώσει στην τακτική ενημέρωση, όταν ρωτήθηκε εάν το Ταμείο επιθυμεί να αποχωρήσει, τα εξής:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθινές (οι πληροφορίες). Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά, αλλά και χρηματοδοτικά από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός Ταμείου, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν προτίθενται να κάνουν την παραμικρή έκπτωση σ’ αυτούς τους «απαράβατους όρους» και έτσι είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα εάν δεν υλοποιηθούν (οι προϋποθέσεις που θέτει), καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η έγκρισή του από το ΔΣ. Τα στελέχη του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα δεν θα επιχειρήσουν καν να βρεθούν ενώπιον των μελών του Δ.Σ. και να υποστηρίξουν συμμετοχή σε πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές εκτός Ταμείου, εάν οι δύο όροι δεν τηρηθούν τότε το Ταμείο θα βρεθεί «σε μία μεσοβέζικη κατάσταση», όπως και τώρα, όπου έχει καθεστώς «παρατηρητή» στο τραπέζι, αλλά την ίδια στιγμή -όταν διαφωνεί- το δηλώνει στους συνομιλητές του, Ελληνες και Ευρωπαίους. Οι πηγές δεν αποκλείουν να επιλέξει το ΔΝΤ έναν διαφορετικό ρόλο, που δεν καθορίζεται προς το παρόν, αλλά θα μπορούσε και να αποστασιοποιηθεί εμμέσως από τις σημερινές διαδικασίες και το σημερινό καθεστώς.

Δεν σχολίασε
Στην ενημέρωση του Ταμείου την Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επανέλαβε τις δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και προϊδεάζοντας ότι διεξάγεται σκληρή διαπραγμάτευση στην Αθήνα, μας είπε ότι είχε εντολή να μη σχολιάσει όσα συζητούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Το Ταμείο δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα και μάλιστα οι εκπρόσωποί του είναι κατηγορηματικοί προς τους συνομιλητές τους και ζητούν να μην παραποιούνται οι θέσεις και οι απόψεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» από πηγές εκτός ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι του Ταμείου «έμαθαν το μάθημά τους» και θα αποφύγουν επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.Το πρώτο λάθος που έγινε ήταν η μη αναδιάρθρωση του χρέους, τον Μάιο του 2010, την οποία βεβαίως ούτε η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε φοβούμενη την οργή της Α. Μέρκελ, επειδή τράπεζες υπό γερμανική και γαλλική επιρροή ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Το δεύτερο και επίσης πολύ σοβαρό λάθος, σύμφωνα με τις πηγές εκτός ΔΝΤ, είναι ότι το Ταμείο τα δύο πρώτα χρόνια του Μνημονίου δεν πίεσε για την υλοποίηση των στόχων του, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Η βασική κατηγορία αυτών που ασκούν κριτική στο ΔΝΤ είναι ότι οι αξιωματούχοι φορτώνουν στους ώμους της σημερινής κυβέρνησης τα βάρη και τις αδυναμίες των τελευταίων χρόνων, χωρίς να έχει την ευθύνη, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Με τα σημερινά δεδομένα, είπαν οι πηγές, και με την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και την ανοικτή κόντρα με το ΔΝΤ το ισχυρό πακέτο πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που ζητά το Ταμείο από την ελληνική κυβέρνηση, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.

http://www.ethnos.gr – http://www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: