Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος με τις εικόνες από την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ




Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος βλέποντας τις εικόνες από την Ελλάδα και τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει συντονισμένα και από κοινού και να μην κλείνει εσωτερικά σύνορα κατά τρόπο που επιβαρύνει άλλα κράτη-μέλη. Ζήτησε δε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σένγκεν.

Οι εικόνες, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «δείχνουν δυστυχώς πολύ ξεκάθαρα πόσο απαραίτητο είναι η Ευρώπη να δράσει συντονισμένα και από κοινού και να μην κλείνει εσωτερικά σύνορα με έναν τρόπο ο οποίος εκσφενδονίζει τα βάρη σε άλλα κράτη-μέλη».

Πεποίθηση της κυβέρνησης παραμένει, σημείωσε, ότι η σωστή στρατηγική είναι να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη βάση της καταπολέμησης των αιτιών της προσφυγιάς, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πραγματικά μια μεγάλη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα βεβαίως δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην κατάσταση που βρίσκεται», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και, αναφερόμενος στην βοήθεια που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα. «Ταυτόχρονα, πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει βήμα-βήμα και τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος της ΕΕ και της Σένγκεν στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεχίσει να προωθεί την εγκατάσταση λειτουργικών hot spots και επαρκών εγκαταστάσεων εστίασης», προσέθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Βερολίνο: “Η οικονομική και η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα δεν συνδέονται”

«Ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και σημείωσε ότι η προσφυγική και η οικονομική κρίση αποτελούν δύο πεδία πολιτικής.

«Συγχέετε, εδώ, δύο πεδία πολιτικής» υπογράμμισε η κ. Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα δύο θέματα σχετίζονται και πρόσθεσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τώρα πολλά για να στηριχθεί η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τώρα το σχέδιό της για το ποια οικονομική βοήθεια είναι ακόμα δυνατή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κατάστασης. Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι έχουμε από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα του ESM και σε αυτό το πεδίο συνεχίζει να ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί». Όπως επεσήμανε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει πάλι στις αγορές, ενώ παρέπεμψε στους θεσμούς για την αξιολόγηση των απαραίτητων βημάτων.

«Είναι, όμως, σωστό ότι το ίδιο το πρόγραμμα δεν θέτει λεπτομερείς όρους, αλλά σκιαγραφεί τομείς» διευκρίνισε, για να συμπληρώσει πως για τη γερμανική πλευρά το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν και τα νούμερα για την Ελλάδα.

Φ. Καραβίτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: