Ολάντ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βίζα




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δημοσιογράφους ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της 17ης- 18ης Μαρτίου μεταξύ της Άγκυρας και των 28 κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Πρέπει ακόμα και να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα μπορούσε, στο πλαίσιο που το γνωρίζουμε, να αποτελέσει έναν παράγοντα αποσαφήνισης και διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυτό ισχύει επιπλέον, όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «στις διαπραγματεύσεις στις οποίες έχουμε δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια» με την Άγκυρα για την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, ενώ είχε προσκληθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε «το πόσο επείγον» είναι να αντιμετωπίσουμε την «βαθιά κρίση» που προκλήθηκε από τις μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα οριστούν οι αρχές προκειμένου τα μέτρα που θα ληφθούν να συνάδουν με τις αξίες μας και θα είναι τα αποτελεσματικότερα» επέμεινε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: