ΗΠΑ: Νωρίς για να κριθούν οι επιπτώσεις της ρωσικής αποχώρησης από Συρία




Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τη Συρία, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνουν τις επιπτώσεις θα έχει αυτή η ενέργεια στον εμφύλιο πόλεμο ή στην ευρύτερη περιοχή.

“Πρόκειται προφανώς για μια κίνηση που θα την παρακολουθούμε. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι Ρώσοι προχωρούν (στο σχέδιό τους), όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε τι επιπτώσεις θα έχει στη γενικότερη κατάσταση”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Μόσχα δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την απόφασή της να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της από τη Συρία. Ο Έρνεστ τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία εικασία για τα κίνητρα αυτής της ενέργειας.

Αν η αποχώρηση των Ρώσων συνεχιστεί “τότε αυτή θα είναι μια θετική κατάληξη”, πρόσθεσε. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή παρεμπόδισαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο Έρνεστ σχολίασε ότι παρατηρείται κάποια πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο. “Είμαστε επικεντρωμένοι στην προώθηση αυτών των πολιτικών συνομιλιών”, είπε, τονίζοντας ότι επαφίεται στη διεθνή κοινότητα να συντονίσει και να εργαστεί αποτελεσματικά με τις δύο πλευρές. “Θα δούμε τι είδους πρόοδο θα επιτύχουμε”, κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: