“Ιερή γνωριμία” στο Μουσείο Μπουζιάνη με καλλιτέχνες street και graffiti




Δέκα από τους καλύτερους street και graffiti Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από τα έργα του Γιώργου Μπουζιάνη, και «συνομιλούν» μαζί του στο Μουσείο που φέρει το όνομά του, στην Δάφνη, από τις 7 Απριλίου.

Πρόκειται για τους Alex Martinez, Billy Gee, Cacao Rocks, Exit, Kez, Lune82, Pupet, Yiakou, Zie και Μανώλη Αναστασάκο. Και παρότι η πλειονότητά τους δεν έχει δει ζωντανά ζωγραφική του Γιώργου Μπουζιάνη, αποδίδουν τα έργα του σπουδαίου εξπρεσιονιστή με τη δική τους τεχνική, το στυλ του δρόμου, βασιζόμενοι στις εικόνες του βιβλίου-μονογραφίας του Δ. Δεληγιάννη.

Τι θα έλεγε ο ίδιος ο Μπουζιάνης για το εγχείρημα αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ίδιος ο ζωγράφος, το 1927, σε μια επιστολή του προς τον Γερμανό γκαλερίστα Μπάρχφελντ, έγραφε για τη συγκίνησή του μπροστά στο έργο ενός νεαρού:

«Ήταν για μένα μία χαρά και μια ιερή στιγμή, από τις σπάνιες, να μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην πορεία μας, εμείς οι διψασμένοι για ανείπωτες συνομιλίες με πράγματα που τόσο μας αφορούν, που όλο και περισσότερο κάτι μας σπρώχνει και θα μας σπρώχνει σε μια γωνιά της σιωπής.

Πόση ομορφιά, όταν τέτοιες ωραίες στιγμές οδηγούν σε μια Ιερή γνωριμία που μπορεί πάντοτε να σημαίνει ένα σταθμό στο ταξίδι της ζωής».

Αυτή την «Ιερή γνωριμία» διαφορετικών γενεών, στο Μουσείο Μπουζιάνη επιμελήθηκε ο Φοίβος Κυπραίος. Παράλληλα με την έκθεση, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται ένα μικρό βίντεο «Making-of», με τη διαδικασία δημιουργίας των έργων από τους δέκα καλλιτέχνες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7/6.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: