Η ζάχαρη και η τερηδόνα της Μαρίας Αντουανέτας




Η ζάχαρη ως κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αρχικά την απολάμβανε μόνο η αριστοκρατική ελίτ. Ήταν είδος πολυτελείας. Οι «γαλαζοαίματοι» δεν την γεύονταν μόνον, παράγγελναν και εξωφρενικά περίτεχνα γλυπτά από ζάχαρη για να διακοσμούν τις τραπεζαρίες τους. Πραγματικά έργα τέχνης με εμβληματικά θέματα φτιαγμένα από ζάχαρη, φρούτα και λουλούδια.

Είτε βασιλιάς, είτε βασίλισσα είτε κοινός θνητός, το σίγουρο είναι ότι η ζάχαρη-η οποία περιέχεται σχεδόν σε ό,τι τρώμε και ό,τι πίνουμε -δεν γνωρίζει διαφορές και οι συνέπειες της συνεχούς κατανάλωσης της στις οδοντοστοιχίες είναι ακριβώς οι ίδιες.

Με τα αριστουργήματα από ζάχαρη καταπιάνεται το Κέντρο Γκετί  στην έκθεση «The Edible Monument» που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου. Εκεί στο κτίριο του Λος Αντζελες δόθηκε  προ ημερών διάλεξη με  θέμα  «Η  βασιλική τερηδόνα: Οι πικρές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης στη Νεότερη Ευρώπη».

Ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο Ζίγκεν της Γερμανίας, Γιόζεφ Ιμόρντε, ακολούθησε την ιστορική διαδρομή της ζάχαρης από τον 16ο αιώνα έως σήμερα αναφερόμενος στην ταχύτητα με την οποία εθίστηκαν στη ζάχαρη, πρώτα οι γευστικοί κάλυκες των πλουσίων, και μετά όλων των άλλων. «Στέκεται» φυσικά και στις συνέπειες στην οδοντική και στοματική υγεία.
 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: