Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ απέτυχε, συνεχίζεται η προσπάθεια Τζάκη




Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ απέτυχε και η Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, όπου έγινε η επέμβαση, επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη εξέλιξη, που οφείλεται στην εμφάνιση ξαφνικών σοβαρών επιπλοκών στην 26χρονη γυναίκα. Η μεταμοσχευμένη μήτρα χρειάσθηκε να αφαιρεθεί αμέσως.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη θα δοθούν, όταν οι γιατροί εξετάσουν καλύτερα την μήτρα, όπως ανακοινώθηκε από την Κλινική, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέα;ς Υόρκης». Η αποτυχία έγινε γνωστή μόλις μια μέρα μετά την πανηγυρική συνέντευξη Τύπου της Κλινικής, όπου είχε ανακοινωθεί η επιτυχής μεταμόσχευση με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής χειρουργό δρα Ανδρέα Τζάκη (φωτογραφία). Παρά το γεγονός της αποτυχίας, η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Η 26χρονη Λίντσεϊ (της οποίας δεν αποκαλύφθηκε το επώνυμο και έχει υιοθετήσει τρία παιδιά) είχε κάνει την μεταμόσχευση στις 24 Φεβρουαρίου και προσδοκούσε να μείνει έγκυος το 2017. Η γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα και η δότρια ήταν μια 30χρονη γυναίκα που είχε πεθάνει ξαφνικά.

Η μεταμόσχευση, που είχε διαρκέσει εννέα ώρες, ήταν η πρώτη από μια σειρά δέκα ανάλογων μεταμοσχεύσεων μήτρας που σχεδιάζονται στην Κλινική του Κλίβελαντ και οι οποίες θα προχωρήσουν παρά την αρχική αποτυχία.

Οι γιατροί στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι συνεργάζονται στενά με συναδέλφους τους του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, όπου έχουν γίνει ήδη εννέα τέτοιες μεταμοσχεύσεις και, από το 2014, πέντε μωρά έχουν γεννηθεί από μητέρες με μεταμοσχευμένη μήτρα. Και στη Σουηδία δύο από τις εννέα μεταμοσχεύσεις είχαν αποτύχει και τα μεταμοσχευμένα όργανα έπρεπε να αφαιρεθούν.

Η σύλληψη του εμβρύου από το ωάριο της γυναίκας και το σπερματοζωάριο του άνδρα γίνεται εξωσωματικά και ακολουθεί εμφύτευση στην μεταμοσχευμένη μήτρα. Τα μωρά γεννιούνται με καισαρική, ενώ η γυναίκα πρέπει να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει ο οργανισμός της το μεταμοσχευμένο όργανο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: