Οι προνομιούχοι Ελληνοκύπριοι: Η Τουρκία θα τους …δώσει και εξοχικό μετά τη λύση!




Του Κώστα Βενιζέλου

Τα περί «κοινής πατρίδας», «κοινού οράματος», «επανένωσης» είναι κουβέντες του αέρα, όταν στα ουσιαστικά διαπιστώνεται πως ανατρέπονται όλα τα «χαριτωμένα ευχολόγια» στην πράξη, στη διαπραγμάτευση.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, του οποίου οι καλύτεροι επικοινωνιολόγοι βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, βλέπει μια συμφωνία στο Κυπριακό με βασικό άξονα τους περιορισμούς, τα χωριστικά χαρακτηριστικά, τις εκπτώσεις από αρχές, που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητες και εφαρμόσιμες. Στη συνέντευξή του στον «Φ», ο κ. Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «οράματά» του και να εκφράσει την πεποίθηση πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός του 2016. Με την παράθεση των θέσεων και επιδιώξεών του, πάντως, δεν φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός, εκτός κι εάν δεχθεί η ε/κ πλευρά όσα ζητά η τουρκική. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο κ. Ακιντζί να βρει «τον παλιό καλό του εαυτό». Αυτό, όμως, δεν είναι όραμα, είναι όνειρο και μάλιστα θερινής νυκτός.

Στη συνέντευξή του λοιπόν στον «Φ», ο κ. Ακιντζί κάνει λόγο για εφαρμογή των βασικών ελευθεριών («οι άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα διαμονής και θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν οπουδήποτε θέλουν»), σπεύδει ωστόσο να θέσει μια υποσημείωση, που εξουδετερώνει τη θέση επί της αρχής. Επικαλείται «φυσικές συνθήκες» για να υποστηρίξει πως ο αριθμός των Ε/κ που θα επιστρέψουν στο τ/κ συνιστών κρατίδιο δεν θα είναι μεγάλος. Οι Ελληνοκύπριοι, όπως επεξηγεί, θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν εξοχικό σπίτι, όπως πράττουν ένας Γερμανός, Βρετανός, Αρμένιος ή Μαρωνίτης. Κοντολογίς, ο Ελληνοκύπριος θα είναι τουρίστας στη δική του τη χώρα και αυτό είναι το όραμα του κ. Ακιντζί. Μέσω αυτού θέλει να διασφαλίσει τη διζωνικότητα και τα χαρακτηριστικά διαχωρισμού της «νέας κατάστασης πραγμάτων». Οι Ε/κ και οι Γερμανοί τουρίστες θα μπορούν να έχουν εξοχικό κι αυτό θα είναι μια επιτυχία που θα γίνει παντιέρα από τους οπαδούς της όποιας λύσης («οι Ε/κ θα έχουν ΚΑΙ εξοχικό μετά τη λύση»).

Δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα που δείχνει το όραμα του κ. Ακιντζί, το όραμα της Άγκυρας για την Κύπρο. Στη συνέντευξη αναφέρθηκαν πολλά άλλα, εξίσου σημαντικά, που αφορούν την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση (εκ περιτροπής προεδρία) κ.λπ. Το σημαντικότερο είναι να αξιολογηθούν οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Ακιντζί με βάση τις πραγματικές του προθέσεις και όχι «τα επικοινωνιακά» του τερτίπια. Ο ίδιος, με τόση εμπειρία στην πολιτική, θα πρέπει να γνωρίζει πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Άγκυρας, έχασε όμως τους Ελληνοκύπριους. Όχι, βέβαια, όλους. Υπάρχουν και οπαδοί της όποιας λύσης, που παραμένουν πιστοί στην ψευδαίσθηση που διαμόρφωσαν οι ίδιοι για τα όρια του κ. Ακιντζί και συνεχίζουν -φευ- να πλέουν σε «πελάγη ευτυχίας», μέσα στην «τρελή χαρά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: