Η «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ τιμάται στο 69ο Φεστιβάλ Καννών




Με τη μοναχική φιγούρα του Μισέλ Πικολί πάνω στα σκαλιά της διάσημης βίλας Μαλαπάρτε στο Κάπρι, το φεστιβάλ Καννών συνεχίζει μια σειρά από υπέροχες αφίσες που θυμίζουν το παρελθόν του.

Στην φετινή 69η διοργάνωση του – που θα διεξαχθεί από τις 11 Μαΐου έως τις 22 Μαΐου- τιμά την «Περιφρόνηση» (Le Mepris, 1963) του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Η Μπριζίτ Μπαρντό, μπορεί να λείπει από το κάδρο, όμως η αφίσα που σχεδιάστηκε από τον Ανρί Ζιζιονί και τον γραφίστα του Ζυλ Φραπιέ, αναμένεται να γίνει συλλεκτική, όπως κι άλλες, στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «είναι μια συμβολική επιλογή, αφού η συγκεκριμένη ταινία που αναφέρεται στη δημιουργία μιας ταινίας -και που θεωρείται από πολλούς ως μια από τις ωραιότερες που γυρίστηκαν ποτέ σε σινεμασκόπ- είχε σημαντική επίδραση στην ιστορία του σινεμά και της σινεφιλίας». «Είναι όλα εκεί. Τα σκαλιά, η θάλασσα, ο ορίζοντας, η άνοδος ενός ανθρώπου προς το όνειρό του, σε ένα θερμό μεσογειακό φως που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι. Σαν εικόνα θυμίζει την ατάκα του Μισέλ Μουρλέ στην αρχή της Περιφρόνησης: το σινεμά αντικαθιστά το βλέμμα με ένα κόσμο ευθυγραμμισμένο με τις επιθυμίες μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν. Ταινίες δημιουργών όπως ο Φεντερίκο Φελίνι ή ο Μικελάντζελο Αντονιόνι έχουν στολίσει αφίσες της διοργάνωσης πολλά χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους. Με τον τρόπο αυτό η διοργάνωση «αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία του σινεμά και καλοσωρίζει νέους τρόπους δημιουργίας και οπτικής. Τα σκαλιά αντιπροσωπεύουν την άνοδο προς τον άπειρο ορίζοντα της κινηματογραφικής οθόνης».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα στα μέσα Απριλίου, αλλά σύμφωνα με το περιοδικό Variety έχουν ήδη κλειδώσει τρεις τίτλοι Αμερικανών σκηνοθετών: το «Cafe Society» του Γούντι Αλεν, το «The Last Face» του Σον Πεν, και το «Loving» του Τζεφ Νίκολς. Επίσης, ήδη αναγγέλθηκε η συμμετοχή και του νέου θρίλερ της Τζόντι Φόστερ «Money Monster» με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνι και την Τζούλια Ρόμπερτς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: