Η Λευκωσία απαντά στον Ακιντζί: Το Κυπριακό δεν λύνεται με μεγαλόστομες δηλώσεις




Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από αέρος διαπραγμάτευση, μέσα από συνεντεύξεις ή μεγαλόστομες δηλώσεις, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια, στη Λεμεσό, και κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την εκ περιτροπής προεδρία και την ελεύθερη εγκατάσταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα μπορούσα να σχολιάζω σημείο προς σημείο τη συνέντευξη και όλα όσα έχει αναφέρει στο πλαίσιο της συνέντευξης αυτής.

Εχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν θα ήταν δείγμα σοβαρότητας από μέρους μου να προχωρήσω σε μια τέτοια ενέργεια. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από αέρος διαπραγμάτευση, μέσα από συνεντεύξεις ή μεγαλόστομες δηλώσεις. Το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η δική μας πλευρά η οποία επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την επίλυση του Κυπριακού παραμένει σοβαρή, προσηλωμένη στο στόχο και την ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση και όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα. Ένα τελικό αποτέλεσμα που εξαρτάται από τη βούληση και τις θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, κάτι περισσότερο που αναγνωρίζουν όλοι, από τη βούληση της τουρκικής πλευράς». Πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις ή συνεντεύξεις που αφορούν την ουσία των συζητήσεων δεν βοηθούν το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί χρονοδιαγραμμάτων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τότε που ξεκίνησε η όλη προσπάθεια έχουμε ακούσει για το μήνα Ιανουάριο, για το Μάρτιο και τώρα για τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει και δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος. Το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τα αποτελέσματα του διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν κατά την αυριανή Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε από τους εταίρους μας στην ΕΕ να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αλλά αυτό εναπόκειται, όπως και για όλες τις υποψήφιες χώρες, αποκλειστικά και μόνο στο κατά πόσο αυτές οι χώρες εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους. Η Τουρκία έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία. Άρα, δεν τίθεται θέμα ούτε πιέσεων ούτε προτροπών από τρίτους.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι σε όλους γνωστές και πέραν από αυτό να αναφέρω ότι σε συνδυασμό και με τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Σύνοδο, η κατάσταση πραγμάτων για την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη δυνατή στις Βρυξέλλες. Έχουμε από τη μια το μεταναστευτικό, όπου δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή η συνεργασία, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει έτσι ώστε να σταματήσουν οι ροές προς την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης έναντι συγκεκριμένης εφημερίδας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά το μεταναστευτικό – ένα θέμα για το οποίο η εξέλιξη της συζήτησης αύριο και τα αποτελέσματα, χωρίς καμιά δόση ή διάθεση υπερβολής, θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον της ΕΕ. Είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις που θα φέρουν αποτελέσματα και όλα τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή, αλλά είναι καιρός και οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από άλλους να εκπληρωθούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από την έναρξη της Συνόδου θα έχει αύριο στις 9 το πρωί συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ με κύρια θέματα συζήτησης το Κυπριακό και την κατάσταση πραγμάτων, για το πώς προχωρά η διαδικασία, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία αλλά και για την ανάγκη, επιτέλους, η Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λόγο για το τι προσφέρει η ΕΕ στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «φυσικά, η όποια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για ένα τόσο σημαντικό θέμα χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη. Άρα, είμαστε σε συνεχή διαβούλευση, ακόμη και απόψε συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα.

Ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι το Σχέδιο Δράσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία (για το μεταναστευτικό). Ένα Σχέδιο Δράσης που μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει αποτελέσματα, διότι οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί δεν υλοποιούνται (από την Τουρκία). Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει και αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: