Οι γυναίκες που γεννούν παιδιά στο δρόμο της προσφυγιάς μας γεμίζουν αισιοδοξία…




Τις τελευταίες μέρες οι άνθρωποι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα είχαν τη χαρά να υποδεχθούν δύο νέες ζωές ανάμεσά τους. Καθώς αρκετές από τις γυναίκες που ξεκινούν το προσφυγικό ταξίδι βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, συμβαίνει συχνά κάποιες από αυτές να γεννούν κατά τη διάρκειά του.

Ο συντονιστής της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Ελαιώνα, Τίμος Χαλιαμάλιας, έζησε πρόσφατα τον ερχομό μιας νέας ζωής από μία Σύρια πρόσφυγα.

“Ξεκίνησε το ταξίδι της, πέρασε από την Τουρκία στη Λέσβο, από τη Λέσβο ήρθε στην Αθήνα και από εκεί κατευθείαν προς την Ειδομένη. Επειδή όμως τα σύνορα ήταν κλειστά,  αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω και να έρθει στον Ελαιώνα. Η γυναίκα αυτή ήταν 9 μηνών έγκυος και από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζήτησε τη γνώμη μας γιατί πίστευε ότι θα έφθανε η μέρα που θα γεννούσε. Η ομάδα μας την παρέπεμψε σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις  σε ένα περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

Τελικά, ένα βράδυ “έσπασαν τα νερά” και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Δύο μέρες μετά που επέστρεψε στον καταυλισμό γνωρίσαμε το παιδάκι. Είναι ένα υγιές μωράκι, το οποίο μεγαλώνει εδώ. Ο παιδίατρος της ομάδας μας, το παρακολουθεί καθημερινά ώστε να δει αν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Ελπίζουμε μέχρι η μητέρα να πάρει την απόφαση να συνεχίσει το ταξίδι της, το παιδί να είναι σε θέση να ταξιδέψει με ασφάλεια και χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Προς το παρόν η μητέρα μένει στον καταυλισμό μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και τον σύζυγό της και όλοι μας εδώ στον καταυλισμό είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτό το μωράκι ανάμεσά μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τίμος.

Ο Εκράμ από την Συρία υποδέχθηκε μία νέα ζωή στην Αθήνα

Με παρόμοιο τρόπο υποδέχθηκε το τέταρτο ανίψι του ένας 33χρονος πρόσφυγας από την Συρία. Ο Εκράμ, νοσηλευτής στο επάγγελμα, ζούσε με την πολυπληθή οικογένειά του στο Χαλέπι. Ο πόλεμος ανάγκασε τα δύο μικρότερα αδέρφια του να φύγουν με προορισμό τη Γερμανία. Όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν θα τους ακολουθούσε και η υπόλοιπη οικογένεια.

 Ο Εκράμ από τη Συρία με την ανιψιά του Χιάμ photo © Antigoni Zymperdika, MSF
Ο Εκράμ από τη Συρία με την ανιψιά του Χιάμ photo © Antigoni Zymperdika, MSF

Έτσι κι έγινε. Ο Εκράμ, οι δύο ηλικιωμένοι γονείς του, οι δύο γυναίκες των αδερφών του και τα τρία μικρά παιδιά τους ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό το ταξίδι προς τη Γερμανία. Από τα τουρκικά παράλια έφθασαν στην Σάμο και από εκεί μέσω Αθήνας στην Ειδομένη.

Τον συναντήσαμε στο ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Ελαιώνα όπου έφερε για εξέταση τα τρία μεγαλύτερα ανίψια του, το ένα με υψηλό πυρετό. Το προηγούμενο βράδυ είχαν επιστρέψει όλοι μαζί εσπευσμένα από την Ειδομένη στην Αθήνα γιατί είχε έρθει η στιγμή να δει το φως της ζωής το νέο μέλος της οικογένειας. Η σύζυγος του αδερφού του γέννησε στο νοσοκομείο ένα υγιέστατο αγοράκι. Η υπόλοιπη οικογένεια βρήκε φιλοξενία στον Ελαιώνα, μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι της.

Η γιατρός μας στον Ελαιώνα εξετάζει τη μικρή Χιάμ photo © Antigoni Zymperdika, MSF
Η γιατρός μας στον Ελαιώνα εξετάζει τη μικρή Χιάμ photo © Antigoni Zymperdika, MSF

Παρά τις δυσκολίες που έχει συναντήσει και τις κακουχίες του ταξιδιού ο Εκράμ δεν έπαψε στιγμή να χαμογελά όση ώρα μας μιλούσε για τη ζωή του. Ονειρεύεται την στιγμή που θα βρεθεί ξανά όλη η οικογένεια ενωμένη στη Γερμανία και είναι χαρούμενος που θα έχουν κοντά τους ένα ακόμη μέλος στη νέα τους ζωή.

Σημείωση
Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης στην Αθήνα υποδέχεται ευάλωτους ανθρώπους, όπως οικογένειες με μικρά παιδιά και αιτούντες άσυλο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε στήσει μια κλινική που είναι ανοιχτή 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 14:00 έως τις 20:00. Μια ιατρική μας ομάδα εργάζεται εκεί με δύο διερμηνείς, έναν για Αραβικά και έναν για Φαρσί. Οι πρόσφυγες επίσης συγκεντρώνονται ανεπίσημα και σε άλλα μέρη στην Αθήνα, όπως στην πλατεία Βικτωρίας, που έχει γίνει τόπος διέλευσης για όσους έχουν κολλήσει στην Ελλάδα και οι οποίοι θέλουν να πάρουν πληροφορίες ή να λάβουν βοήθεια. Μερικοί άνθρωποι περνούν τη νύχτα έξω στους γύρω δρόμους. Από τις 12 Φεβρουαρίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούμε μια κλινική από τις 17:00 έως τις 21:00 σε μια κοντινή τοποθεσία, δίπλα στην πλατεία Βικτωρίας, προκειμένου να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι οι πιο ευάλωτοι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μια άλλη οργάνωση είναι εκεί για να στηρίξει τις γυναίκες και τα παιδιά που διέρχονται από την Αθήνα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: