Η Φλόριδα ψήφισε Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους, Κλίντον για τους Δημοκρατικούς




Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε μια σημαντική νίκη στους προκριματικούς της Φλόριδα χθες, δίνοντας την χαριστική βολή στην υποψηφιότητα του αντιπάλου του Μάρκο Ρούμπιο και πλησιάζοντας την εξασφάλιση του χρίσματος, καθώς πέντε πολιτείες εμφανίστηκαν να ψηφίζουν για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Ο Τραμπ σύμφωνα με τα φαινόμενα θα κερδίσει το Οχάιο, το Μιζούρι, τη Βόρεια Καρολίνα και το Ιλινόι, και θα αποτελέσει εμπόδιο για όσους από το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών φοβούνται ότι η ταραχώδης καμπάνια του με την εξασφάλιση του χρίσματος θα οδηγήσει το κόμμα στην ήττα τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την Φλόριδα από τον Μπέρνι Σάντερς τον βουλευτή από το Βερμόντ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα Μαρκ Ρούμπιο αποσύρεται από τη μάχη για τον Λευκό Οίκο

Ο Μαρκ Ρούμπιο αποσύρθηκε χθες από τη μάχη για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφού απέτυχε να μετατρέψει την υποστήριξη του κατεστημένου του κόμματος σε προκριματικές νίκες σε σημαντικές πολιτείες.

“Ενώ αυτή η χρονιά μπορεί να μην ήταν η χρονιά για ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον μας, εξακολουθώ να νιώθω ελπίδα και αισιοδοξία για την Αμερική”, είπε στους υποστηρικτές του στην ίδια του την πολιτεία, αφού φάνηκε πλέον ότι την έχανε στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφασή του ακολουθεί επίσης χαμηλές επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα στο Μίσιγκαν και το Μισισιπί, όπου συγκέντρωσε μονοψήφια νούμερα στις προκριματικές.

Ο κ. Ρούμπιο άφησε τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ και τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, επίσης υποψήφιους για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ.

Δεν έχω συγκροτήσει ομάδα συμβούλων εξωτερικής πολιτικής ακόμα, δηλώνει ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ηγείται της κούρσας των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα της προεδρίας, δήλωσε χθες ότι δεν έχει συγκροτήσει ομάδα εξωτερικής πολιτικής ακόμα, ενώ τρεις πρώην αξιωματικοί του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους δεν είναι γνωστοί είτε στο Κόμμα των Ρεπουμπλικανών είτε στην γενικότερη κοινότητα εξωτερικής πολιτικής γενικότερα.

Ο δισεκατομμυριούχος νεοϋορκέζος, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αποκάλυπτε τους συμβούλους του για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας τον περασμένο μήνα, είπε στο κανάλι MSNBC ότι είχε συναντήσεις με κόσμο αλλά δεν είχε κατασταλάξει σε συγκεκριμένα άτομα. Όταν ερωτήθηκε αν έχει ομάδα συμβούλων, είπε χθες, “Ναι, υπάρχει ομάδα. Μάλλον, δεν υπάρχει ομάδα. Θα φτιάξω την ομάδα την κατάλληλη ώρα. Έχω συναντηθεί με πολύ περισσότερα των τριών ατόμων”.

Σε αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η εστίασή του είναι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, στην υπόσχεσή του να αλλάξει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και στην δέσμευσή του να υψώσει τείχη στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε ποιόν εμπιστεύεται για εθνική ασφάλεια, ο Τραμπ είχε καλά λόγια για τρεις με απόψεις που διαφέρουν μεταξύ τους – τον πρώην διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χάας και τους απόστρατους αξιωματικούς του στρατού, τον στρατηγό Τζακ Κιν και τον συνταγματάρχη Τζακ Τζέικομπς.

Στην ιστοσελίδα του τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει υποστήριξη στην Φλόριντα από δύο “ανώτατους ειδικούς εθνικής ασφάλειας”. Ειδικοί του κλάδου όμως είπαν ότι ξέρουν λίγα για αυτούς τους υποστηρικτές του Τραμπ. Τα άτομα αυτά είναι ο Γκάρι Μπέρντσεν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA (Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), και ο απόστρατος συνταγματάρχης Τζέιμς Γουόρισοκ, ο οποίος ήταν κάποτε υποδιευθυντής πληροφοριών για τη συντονιστική ομάδα εθνικής άμυνας κατά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, και ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

“Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πολύ γνωστοί στους κύκλους εξωτερικής πολιτικής.(…) Δεν έχω ακούσει τίποτα για κανέναν τους”, είπε ο Τζόζεφ Νάι, καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην πρύτανης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Κένεντι.

Χθες ο Τραμπ απέρριψε κριτική ότι η σκληρή ρητορική του μπορεί να βλάψει το κύρος της Αμερικής στον κόσμο.

Ξένοι διπλωμάτες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία έχουν εκφράση ανησυχία για τον Τραμπ σε αμερικανούς αξιωματούχους, καλώντας τις δημόσιες δηλώσεις του εμπρηστικές και προσβλητικές.

“Κάθε χώρα μας κλέβει στο εμπόριο, και σε άλλα πράγματα. Και το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει με μένα. Θα επαναφέρω το εμπόριο, θα επαναφέρω τις δουλειές μας πίσω”, είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παλμ Μπιτς, Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: