Οι εξαγωγές του ιρανικού αργού συνεχίζουν να υπόκεινται σε περιορισμούς




Το Ιράν συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου καθώς οι αγοραστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω δυσκολιών στις τραπεζικές συναλλαγές και την ασφάλιση των πλοίων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, παρότι καταγράφεται «αισθητή» αύξηση στις αποστολές του αργού αυτόν τον μήνα.

Το Ιράν προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και οι εξαγωγές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μοχσέν Γκαμσαρί, διευθυντής διεθνών σχέσεων στην Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC). Ωστόσο, οι αποστολές του ιρανικού αργού, ιδιαίτερα προς την Ευρώπη, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλιση των πλοίων και τις εντολές πίστωσης από ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Για τον Μάρτιο, σίγουρα οι όγκοι μας θα είναι υψηλότεροι από τον Φεβρουάριο… αλλά εξαρτάται από την κατάσταση στις μεταφορές και τα τραπεζικά κανάλια. Ωστόσο, κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες εμφανίζονται απρόθυμες να έρθουν, όπως και οι τράπεζες», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος σε τηλεφωνική του συνέντευξη από την Τεχεράνη.

«Εάν όλα πάνε καλά, σίγουρα οι όγκοι για τον Μάρτιο θα είναι υψηλότεροι από τον Φεβρουάριο. Η διαφορά μεταξύ του Μαρτίου και του Φεβρουαρίου θα είναι αρκετά αισθητή. Το βασικό ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των πρόσθετων αποστολών θα προορίζεται για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Litasco, ο εμπορικός βραχίονας της ρωσικής Lukoil, η ισπανική εταιρία διύλισης Cepsa και η γαλλική Total είναι οι πρώτοι αγοραστές στην Ευρώπη μετά την άρση των κυρώσεων, δήλωσαν στο Reuters πηγές από τον κλάδο του εμπορίου. Ο Γκαμσάρι δήλωσε ότι αυτά τα φορτία ήταν δοκιμαστικές αποστολές και ότι η NIOC έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους όρους των συμβολαίων με δυνητικούς αγοραστές.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης είχαν μειώσει τις εξαγωγές του ιρανικού αργού από το υψηλό επίπεδο των 2,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα πριν το 2011 σε λίγο πάνω από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τα τελευταία χρόνια.
Η Τεχεράνη έχει πει ότι θα αύξανε άμεσα την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και κατά ακόμα 500.000 βαρέλια την ημέρα εντός ενός έτους.

Σύμφωνα με τον Γκαμσάρι, είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής αριθμός για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αλλά το σχέδιο είναι να αυξηθούν οι αποστολές κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα επιπλέον φθάνοντας φέτος τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

«Πιστεύουμε ότι εντός του έτους πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το μερίδιό μας… ο στόχος μας είναι να το έχουμε αυτό εντός του έτους», δήλωσε. «Αλλά είναι ένα σχέδιο και μια επιθυμία. Το κατά πόσο θα ευοδωθεί εξαρτάται από την αγορά και τις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες», δήλωσε.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: