Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο, η Σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, οι συνεχιζόμενες έρευνες της Αστυνομίας για τα ζητήματα του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης, οι εξελίξεις σε σχέση με τους νοσηλευτές, και οι χθεσινές καρναβαλίστικες εκδηλώσεις είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν τη Δευτέρα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Τα καταφέραμε!», αναφέρεται σε ιστορική μέρα για την κυπριακή οικονομία, αφού το Eurogroup συνεδριάζει για τελευταία φορά με θέμα το κυπριακό μνημόνιο, και θα δώσει ουσιαστικά το πράσινο φως για έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα διάσωσης. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι οι ανακριτές θα αναζητήσουν την πορεία εκατομμυρίων ευρώ, με την αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών των έξι υπόπτων και της εταιρείας Ηλέκτωρ – επέκταση των ερευνών και για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ενώ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται νέες συλλήψεις. Αλλού γράφει ότι οι χώρες της βαλκανικής ζώνης, υπό την καθοδήγηση της Αυστρίας, επιμένουν σε κλείσιμο των ελληνικών συνόρων και μια Ευρώπη φρούριο και ότι ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να μην δεχτεί «τελεσίγραφα αποκλεισμού».

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Μήνυμα Βέργα από τη φυλακή», γράφει ότι σύμφωνα με «μαρτυρία – φωτιά» που διερευνά η Αστυνομία πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ο τελών υπό κράτηση οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης ζήτησε από συγκεκριμένο πρόσωπο να ενημερώσει τον καταζητούμενο διευθυντή της εταιρείας Helector Γιάννη Κοκότση σε σχέση με μήνυμα το κατάδικου Σάββα Βέργα. Αλλού γράφει ότι σημαντική θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος αρχηγών κρατών της ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να κρατά το κλειδί, μαζί με την Αυστρία, που μπορεί να ανοίξει τη διαδικασία για τον περιορισμό ροής προσφύγων από τα δικά της παράλια προς την Ελλάδα και από εκεί προς ολόκληρη την Ευρώπη. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι πολλές και σημαντικές είναι οι προκλήσεις που θα έχει μπροστά της η Κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

«Ο Φιλελεύθερος», τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Σε μια κλωστή η υγεία», και γράφει ότι καθοριστική είναι η σημερινή μυστική ψηφοφορία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥνΟ για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, αφού θα αποφασίσουν για επ` αόριστον απεργία από την Τρίτη 15 Μαρτίου. Αλλού γράφει ότι με λίστα ανταλλαγμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και το ξεπάγωμα κεφαλαίων, προσέρχεται στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ότι εμφανίζεται αποφασισμένος να τοποθετηθεί επί του συνόλου των ευρωτουρκικών ζητημάτων, ασχέτως εάν το θέμα της Συνόδου είναι το προσφυγικό. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι με κυρίαρχο στοιχείο τον ρομαντικό και γεμάτο φαντασία κόσμο του παραμυθιού πραγματοποιήθηκε η παιδική καρναβαλιστική παρέλαση στο μόλο της Λεμεσού, και ότι εντυπωσιακή ήταν και η εκδήλωση στην Αγλαντζιά.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ανάγκη τομών στο χώρο της δικαιοσύνης», για μελέτη εγνωσμένου κύρους νομικών, η οποία αγγίζει διορισμούς στα δικαστήρια, Γενική Εισαγγελία και οργανισμούς με καθεστώς οιονεί δικαστήρια, η οποία προβαίνει σε διαπιστώσεις και εισηγήσεις σε ότι αφορά την προστασία της δικαιοσύνης και την άσκηση εξουσιών. Αλλού γράφει ότι σοβαρά προβλήματα υποβόσκουν εδώ και καιρό στις Κεντρικές Φυλακές και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δικαιούχοι που θα έπρεπε να μεταφερθούν στην ανοικτή φυλακή παραμένουν στην κλειστή, γεγονός που προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι σε 711 χώρους δεν εντοπίστηκαν ευρήματα για αγνοούμενους.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: