Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση χθες σε πάρκο στο Πακιστάν, τα τεκταινόμενα σε ότι αφορά τα απεργιακά μέτρα των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ, και οι εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν τη Δευτέρα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τα μπλε και κόκκινα γράμματα να γίνουν μαύρα», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ζητούμενο στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί σήμερα, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα σημεία συναντίληψης των 2 πλευρών, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είναι να αρχίσουν να μπαίνουν στο χαρτί και οι συγκλίσεις. Αλλού γράφει ότι σε πολυσύχναστο πάρκο στη Λαχώρη του Πακιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άνθρωποι, Χριστιανοί στην πλειοψηφία τους. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι ενώ η ανακριτική ομάδα συνεχίζει εντατικά τις έρευνές της για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Πρόεδρος της Helector Λεωνίδας Μπόμπολας ενημέρωσε τις Αρχές ότι θα τεθεί από μόνος του στη διάθεση των ανακριτών και έτσι δεν θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Θηριωδία των Ταλιμπάν στο Πακιστάν», αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση σε πάρκο της Λαχώρης, και γράφει ότι προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 65 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 300, καθώς και ότι εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αλλού γράφει ότι ασύλληπτοι παραμένουν ο Ελλαδίτης μεγαλομέτοχος της Helector Λεωνίδας Μπόμπολας, όπως και ο Ελλαδίτης Διευθυντής της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN Θεοφάνης Λώλος, και ότι η έκδοση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης ενδεχομένως να ματαιωθεί, αν οι δύο ύποπτοι αποφασίσουν να έρθουν στην Κύπρο αυτοβούλως. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι πάνε για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων οι νοσηλευτές – μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, καθώς και ότι το Υπουργείο Υγείας μελετά την πρόσληψη νοσηλευτών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών.

«Ο Φιλελεύθερος», τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Έστηναν πάρτι με τις μίζες», και γράφει ότι ο Αθανάσιος Κατρής «έδεσε χειροπόδαρα» τον ιδιοκτήτη της Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα, ισχυριζόμενος σε κατάθεσή του πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίζα χωρίς την έγκριση του τελευταίου δεν δινόταν σε συλληφθέντες για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΥ Κόσιης. Αλλού γράφει πως ένα βήμα πριν το χάος βρίσκεται ο τομέας της Υγείας και ότι η ΠΑΣΥΝΟ θα πραγματοποιήσει συνέλευση στις 1600. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι επίσκεψη σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Μουσταφά Ακιντζί και ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Δεν πτοούνται από τις απειλές οι νοσηλευτές», ότι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα μέτρα τους παρουσιάζονται οι νοσηλευτές, αγνοώντας τις απειλές, που δέχονται, και προσθέτει ότι την ίδια ώρα “ο ΔΗΣΥ συνεχίζει τον εκφοβισμό για κατάργηση του δικαιώματος απεργίας”. Αλλού η «Χ» γράφει ότι στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Λεωνίδα Μπόμπολα και Θεοφάνη Λώλου προχωρούν οι διωκτικές αρχές, σε σχέση με το σκάνδαλο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή βρίσκεται η αδειοδότηση του εργοστασίου χρυσού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: