Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό και τα όσα αφορούν την Κύπρο, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απεργία των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες, και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ωράρια των καταστημάτων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου.

Υπό τον τίτλο «Με σφραγίδα Κύπρου η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει, στο κύριο της θέμα, πως καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο να μην ανοίξει κανένα από τα ‘παγωμένα’ ενταξιακά κεφάλαια της Άγκυρας». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι “στον αέρα” βρίσκεται πάλι το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων μετά από νέα απόφαση δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον Νόμο που επέβαλλε το κλείσιμο τους κατά τις Κυριακές. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών, ο νούμερο 1 καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, Αλγερινός Σαλάμ Αμπντεσλάμ.

Υπό τον τίτλο «Λευκός καπνός στο παζάρι των Βρυξελλών» «Η Σημερινή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι συμφώνησαν ΕΕ – Τουρκία για το προσφυγικό και ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναρχίζει και ενεργοποιείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, με την απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ανοικτά θα είναι τα καταστήματα και τις Κυριακές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αξιολόγηση των S&P, γράφοντας ότι τα κόκκινα δάνεια μπλοκάρουν την ανάπτυξη.

Υπό τον τίτλο «Πέρασε το τεστ η Λευκωσία» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι σε συμβιβασμό κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία για το προσφυγικό, ύστερα από πολύωρες παρασκηνιακές συζητήσεις, και πως παρά την επιμονή Νταβούτογλου να ανοίξουν τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια που παγώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό δεν έγινε. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κοντά στο €0,5 δισ. είναι η αξία των ακινήτων που έχει σήμερα στην κατοχή της η Τράπεζα Κύπρου ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το €1 δισ. μέχρι το Μάρτιο του 2017. Μεταξύ αυτών είναι και ακίνητα πελατών που παραχωρήθηκαν έναντι χρέους και από κατασχέσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τεντώνει το σχοινί στην Υγεία με την Κυβέρνηση να δηλώνει, ανεπίσημα αλλά ξεκάθαρα, ότι δεν θα δεχτεί το αίτημα των νοσηλευτών και τους νοσηλευτές να απαντούν ότι δεν θα σταματήσει η απεργία αν δεν πετύχουν το στόχο τους.

Υπό τον τίτλο «Πρωταθλητές στο πετσόκομμα μισθών» η «Χαραυγή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι μείωση των μισθών κατά 30,6% στα τρία χρόνια του μνημονίου καταγράφουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από σκληρό παζάρι έκλεισε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό. Αλλού γράφει ότι τεντώνει το σχοινί απέναντι στους απεργούς νοσηλευτές η Κυβέρνηση.

Υπό τον τίτλο «ΕΕ-Τουρκία σε συμφωνία για το Προσφυγικό» η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΕΕ κατέληξε σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία την Παρασκευή, η οποία στοχεύει να αναχαιτίσει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη με αντάλλαγμα, οικονομικά και πολιτικά οφέλη για την Άγκυρα, και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι λήφθηκαν υπόψη οι ανησυχίες της Κύπρου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο πλέον καταζητούμενος φυγάς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι οι νοσηλευτές ενδέχεται να διαταχθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους αν η απεργία τους συνεχιστεί.

ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: