“Ή εγώ ή το χάος”, αναφωνεί ο Τραμπ και δηλώνει ότι στηρίζει μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ!




Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε προηγούμενη δέσμευσή του να υποστηρίξει άλλον για το προεδρικό υποψήφιο εκτός του εαυτού του, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του, με το συνυποψήφιό του Τεντ Κρουζ.

“Όχι δεν υποστηρίζω άλλον,” δήλωσε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε σε προεκλογική εκδήλωση του CNN, αν ακόμη στηρίζει την υπόσχεση που είχε δώσει πέρσι σχετικά με την υποστήριξή του σε οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικάνο, που θα εκλεγεί ως προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ υπέγραψε σχετική δέσμευση το Σεπτέμβριο σε μια κίνηση σκοπιμότητας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ την ίδια γραπτή υπόσχεση έχουν υπογράψει όλοι οι συνυποψήφιοί του για το προεδρικό χρίσμα.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται καθώς ο Τραμπ προσπαθεί ν’ αμυνθεί κατά της πολιτικής πρόκλησης που αντιπροσωπεύει ο Τεντ Κρουζ Γερουσιαστής από το Τέξας, ο οποίος έρχεται δεύτερος, στην προσπάθεια εξασφάλισης των 1.237 Ρεπουμπλικάνων εκλεκτόρων που απαιτούνται προκειμένου να επιλεγεί ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος. Το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων μετατοπίστηκε στις συζύγους τους, την προηγούμενη εβδομάδα προκαλώντας συναισθηματικές αντιδράσεις και επαναφέροντας προσωπικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες επιδιώκει με κάθε τρόπο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Από την πλευρά και ο Κρουζ αρνήθηκε ν’ απαντήσει ευθέως αν ο ίδιος θα υποστήριζε για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κάποιον άλλον εκτός της υποψηφιότητάς του. “Θα σας πω την άποψή μου για το ζήτημα αυτό. Ο Ντόναλντ δεν θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος. Θα τον νικήσουμε,” τόνισε ο Κρουζ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει ανάγκη την υποστήριξη του Κρουζ. “Τον παρακολουθώ και διαπιστώνω πόσο βασανίστηκε για νας σας δώσει την απάντηση που σας έδωσε όταν του κάνατε την παραπάνω ερώτηση,” είπε ο Τραμπ στον Άντερσον Κούπερ του CNN. “Δε θέλω να βασανίζεται. Θα σας πω ότι δεν χρειάζομαι την υποστήριξή του. Δε θέλω να τον κάνω να αισθάνεται άβολα,” απάντησε σαρκαστικά ο Τραμπ.

Παράλληλα, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους που εγκατέλειψαν την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος δεν τον συμπαθούν, αναφερόμενος στον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεφ Μπους, στον κυβερνήτη του Ουινσκόνσιν Σκοτ Γουόλκερ, αλλά και στο Γερουσιαστή Ραντ Πολ από το Κεντάκι.

Ο Γουόλκερ τάχθηκε υπέρ του Κρουζ, ενώ η διεξαγωγή του προκριματικού εκλογικού κύκλου στο Ουισκόνσιν έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 5 Απριλίου.

“Τον έθεσα εκτός προεκλογικής εκστρατείας,” είπε ο Τραμπ για τον Γουόλκερ, που εγκατέλειψε τις προεδρικές του φιλοδοξίες το φθινόπωρο. “Επίσης, έθεσα εκτός μάχης τους Τζεφ Μπους και Ραντ Πολ. Καταλαβαίνω γιατί δεν με συμπαθούν,” συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο τρίτος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ ήταν επίσης διστακτικός για την τήρηση της υπόσχεσης του, δηλώνοντας: “Έχω θορυβηθεί από ορισμένα πράγματα που είδα στη διάρκεια της πρεκλογικής εκστρατείας. Θέλω να δω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση,” τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: