Κατρούγκαλος: Καλύτερο το κλίμα σήμερα, παραμένει η διαφορά για επικουρικές




Σε «καλύτερο» κλίμα έγινε σήμερα η συνάντηση των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

«Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα.

Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

Στο μεταξύ ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση. Στην συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Την ερχόμενη Τρίτη νέο ραντεβού του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα ζητήματα προστασίας των κόκκινων δανείων

Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα “κόκκινα” δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από την συνάντηση του με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος. Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία. Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

http://mignatiou.com/2016/03/piesis-daniston-gia-sintaxis-kokkina-dania-sinantisi-me-tsakaloto-se-exelixi/

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε βίαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης φαίνεται ότι αποσκοπεί το σχέδιο των δανειστών που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθωτοί των 580 ευρώ αλλά και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το MEGA, το σχέδιο του κουαρτέτου προβλέπει επιβαρύνσεις για 1,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν από 7.000 έως 9.500 ευρώ, δηλαδή οι δυο προαναφερθείσες κατηγορίες.

Επί της ουσίας δηλαδή, σημαντικές θα είναι σε αυτό το σενάριο οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα που κυμαίνονται από 7.000 έως 25.000 ευρώ. Το αφορολόγητο “προσγειώνεται” στις 7.000 από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς το σχέδιο προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου μισθωτών – συνταξιούχων στα 1.500 ευρώ από 2.100 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα για εισόδημα 7.500 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός ενώ με το σχέδιο του κουαρτέτου ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 150 ευρώ.

Εισόδημα 9.000 ευρώ σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο αλλά με το σχέδιο των δανειστών θα επιβαρυνθεί με 480 ευρώ.

Αλλά φαίνεται ότι δεν “γλιτώνουν” ούτε όσοι έχουν εισοδήματα από 22.000 έως 25.000 ευρώ, δηλαδή οι μισθωτοί των 1.570 – 1.780 ευρώ. Το σχέδιο των δανειστών είναι να γίνει πιο “κοντό” το πρώτο κλιμάκιο και ο συντελεστής 22% να εφαρμόζεται έως τις 22.000 ευρώ.

Από τις 22.000 ευρώ όμως μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι πλέον 32%. Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα 23.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 3.160 ευρώ ενώ με το σχέδιο των δανειστών θα είναι 3.660 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές ζητούν να επιβαρυνθούν οι “μικροί” και να ωφεληθούν οι “μεγάλοι” χωρίς να είναι σημαντικό το δημοσιονομικό όφελος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για εισόδημα 45.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται στις 12.200 ευρώ ενώ με το νέο σχέδιο περιορίζεται στις 11.000 ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να τονίσει την Παρασκευή ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει αντιπρόταση ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε επιχειρησιακό σχέδιο για το 2016 με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, προανήγγειλε 90.000 μικρούς και μεγάλους ελέγχους, ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, “δόκανο” στις ηλεκτρονικές πληρωμές, τραπεζική παρακολούθηση και σε δάνεια – μετοχές, “ακτινογραφία” φορολογουμένων στο Elenxis και ελέγχους στα ακίνητα με διασταυρώσεις και στο κτηματολόγιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: