Η Αμερική είπε το τελευταίο αντίο στη Νάνσι Ρίγκαν, ενταφιάστηκε δίπλα στο σύζυγό της




Επαναπροσδιόρισε τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας στις ΗΠΑ: η Νάνσυ Ρίγκαν ενταφιάστηκε χθες στο πλευρό του συζύγου της, του πρώην προέδρου της χώρας Ρόναλντ Ρίγκαν, στην Καλιφόρνια, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ αλλά και της πολιτικής ζωής.

Χιλιάδες απλοί πολίτες απέτισαν φόρο τιμής τις τελευταίες ημέρες στη Νάνσυ Ρίγκαν, καθώς η σορός της είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, σε ένα φέρετρό διακοσμημένο με λευκά άνθη και τοποθετημένο σε μια επιβλητική αίθουσα της προεδρικής βιβλιοθήκης Ρόναλντ Ρίγκαν στο Σίμι Βάλεϊ.

Σε αυτόν το λόφο με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό αναπαύεται ήδη ο σύζυγός της, που απεβίωσε την 5η Ιουνίου του 2004. Άλλωστε αυτή ήταν η επιθυμία της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ και πρώην ηθοποιού, που έφυγε από την ζωή την Κυριακή σε ηλικία 94 ετών, να ενταφιαστεί εκεί σε μια τελετή που είχε σχεδιάσει έως την τελευταία λεπτομέρεια, ακόμα και τον κατάλογο των προσκεκλημένων.

Η Μισέλ Ομπάμα, νυν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, παρέστη στην κηδεία που ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας). Η Χίλαρι Κλίντον επίσης διέκοψε την προεκλογική της εκστρατεία για να βρεθεί στο πλευρό των άλλων πρώην Πρώτων Κυριών που βρίσκονται ακόμα εν ζωή: της Ρόζαλιν Κάρτερ και της Λόρα Μπους. Μόνο η Μπάρμπαρα Μπους, ηλικίας 90 ετών, δεν παραβρέθηκε λόγω ασθένειας.

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ήταν εκεί, όπως και η Κάρολιν Κένεντι, κόρη του Τζον Κένεντι.

Προσωπικότητες της βιομηχανίας του κινηματογράφου, εκεί όπου γνωρίστηκε το ζευγάρι των Ρίγκαν, παραβρέθηκαν στην κηδεία. Μεταξύ αυτών ηθοποιοί όπως η Αντζέλικα Χιούστον, η Μπο Ντέρεκ, ο Τομ Σέλεκ, ο Γκάρι Σινίζ και ο Ελληνοαμερικανός Τζον Στάμος.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Η Νάνσυ Ρίγκαν πέρασε στο πάνθεον της Ιστορίας καθώς άλλαξε ριζικά τον ρόλο της συζύγου του προέδρου των ΗΠΑ το διάστημα μεταξύ 1981 και 1989.

Η Ρίγκαν «επαναπροσδιόρισε το ρόλο της Πρώτης Κυρίας» επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον θάνατό της από καρδιακή ανεπάρκεια στο Λος Άντζελες.

Σύμβουλος του Ρόναλντ Ρίγκαν επιτελούσε έργο κυρίως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην πολιτική ισχυροποίηση του συζύγου της, ενώ, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, επηρέασε την επιλογή των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τις πολιτικές επιλογές του τις τελευταίες ώρες του Ψυχρού Πολέμου.

Στον Λευκό Οίκο θέλησε να αναβιώσει την αίγλη της εποχής των Κένεντι.

Για αυτήν ακριβώς την επιρροή που ασκούσε στον πρόεδρο δέχθηκε κριτική, όπως επίσης και για το ότι εισήγαγε την αστρολογία στον Λευκό Οίκο. Η ίδια αναδείχθηκε ωστόσο και για τη δέσμευσή της στον αγώνα εναντίον του καρκίνου, των ναρκωτικών ουσιών και της νόσου Αλτσχάιμερ, από την οποία απεβίωσε ο Ρίγκαν σε ηλικία 93 ετών.

Λόγω αυτής της μάχης, προκάλεσε την οργή των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καθώς τάχθηκε υπέρ της έρευνας επί των εμβρυικών βλαστοκυττάρων.

Γεννημένη στις 6 Ιουλίου 1921 στη Νέα Υόρκη από πατέρα πωλητή αυτοκινήτων και μητέρα ηθοποιό που παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο έναν νευροχειρουργό, έφθασε στο Χόλιγουντ σε ηλικία 28 ετών.

Η συνάντησή της με τον Ρόναλντ, ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε πάρει διαζύγιο από την ηθοποιό Τζέιν Γουάιμαν, θα σημάνει την αρχή μιας ιστορίας αγάπης που θα διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα. “Στα γενέθλιά μου”, έλεγε η Νάνσυ, “έστελνε λουλούδια στη μητέρα μου για να την ευχαριστήσει που του επέτρεψε να ζήσει μαζί μου”.

Από τον γάμο, το 1952, της στάρλετ με τον “Καουμπόι του Χόλιγουντ” και επί έξι θητείες πρόεδρο του συνδικάτου αμερικανών ηθοποιών, θα γεννηθούν δύο παιδιά: η Πάτι την ίδια χρονιά και ο Ρον το 1958.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σίμι Βάλεϊ, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: