Οι αυταρχικές φιλοδοξίες του Ερντογάν θα μπλοκάρουν τη συμφωνία με την Ε.Ε.;




Άρθρο του Ashish Kumar Sen με τίτλο ‘Turkey’s Demands Could Destroy Migrant Deal’ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council φιλοξενεί τις εκτιμήσεις της Fran Burwell, αντιπροέδρου του Atlantic Council και ειδικού για θέματα Ε.Ε., πάνω στη πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Η Burwell θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας (έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατάργηση των θεωρήσεων Τούρκων στην Ευρώπη) τελικά θα μπλοκάρουν την εν λόγω συμφωνία. Kρίνει ότι η Ε.Ε. παραβλέπει σήμερα την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν, ακριβώς επειδή επιδιώκει λύση στη μεταναστευτική κρίση, διαφορετικά δε θα πλησίαζε την Τουρκία. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί προβληματισμοί για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας τελικά θα υπερισχύσουν.

Επιπλέον, το άρθρο εξετάζει το κατά πόσο το σχέδιο για ανταλλαγή ‘έναν προς έναν μετανάστη’ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαγορεύει τη μαζική απέλαση ξένων. Επίσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, μόνο Ευρωπαίοι δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα στην Τουρκία. Μετανάστες από άλλες χώρες λαμβάνουν μόνο το καθεστώς ‘προσωρινής προστασίας’. Χρειάζεται, επομένως, κατά τον Ύπατο Αρμοστή των Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, η σαφής διασφάλιση της προστασίας των προσφύγων από την Τουρκία και την Ε.Ε. υπό το Διεθνές Δίκαιο, πριν προχωρήσουν στη συμφωνία.

http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/turkey-s-demands-could-destroy-migrant-deal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: