Οι ΄Ελληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος




«Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης», τόνισε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στα εγκαίνια του Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκπροσώπου της περιφερειάρχου, δημάρχων, του διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, π. Βασιλείου Χαβάτζα, της διευθύντριας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Μαίρης Πίνη, κληρικών και πλήθους κόσμου.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, με την επισήμανση όμως ότι «μέσα στις δυσκολίες και στα προβλήματα ο Θεός μας χαρίζει εκπλήξεις. Για αυτό κάποτε που θα γραφτεί αυτή η ιστορία, για τις περιπέτειες του ελληνικού λαού τότε θα εκπλαγεί κανείς από τις λεπτομέρειες και το μέγεθος της αγάπης και της λεπτότητας. Τότε θα φανεί η διαφορά του ελληνορθόδοξου πολίτη από τους πολίτες των άλλων χωρών».

Μίλησε για την αξία του να ασχολείται ο άνθρωπος με τον συνάνθρωπό του, αλλά και για το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με τη παροχή δωρεάν γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και στην επέκταση του προγράμματος με συσσίτια και την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για τους Έλληνες που ξεχωρίζουν από τους άλλους.

«Είδαμε ανθρώπους να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες. Τα προβλήματα είναι πολλά και ο κόσμος διχάζεται, αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό και ζεστασιά σε οποιονδήποτε είναι πλάι μας και έχει», τόνισε. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε, ακόμη, ότι η χώρα μας δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος, με την επισήμανση, όμως, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, «εικόνες του Θεού και δεν μπορούμε παρά να τους βοηθήσουμε».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «κανείς δεν εγκαταλείπει το σπίτι του ευχάριστα. Άλλοι είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, οι πολιτισμένοι. Οι πολιτισμένοι είναι αυτοί που τους βομβάρδισαν, γιατί άλλοι θέλουν πετρέλαια, άλλοι υπόγεια ευρήματα και ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στους δρόμους. Και ενώ περίμεναν να βρουν ανταπόκριση από αυτούς που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, αυτοί τους έφραξαν τους δρόμους για να μην μπορούν να πλησιάσουν. Οι Έλληνες, όμως, οι φτωχοί, δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά και ο πολιτισμός χάθηκε στην Ευρώπη κι αυτό είναι το τραγικό που πρέπει να μας ανησυχεί και διερωτώμεθα έχουμε μία Ευρώπη, όπως ξεκίνησε, όπως ήταν από τους θεμελιωτές της; Μετακινήθηκαν οι βάσεις. Έγινε η Ευρώπη των συμφερόντων και όχι της αγάπης». Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι «οι Έλληνες θα αντέξουμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» και ευχήθηκε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή να σκεφτόμαστε και τους άλλους, «για να έχουμε ένα Πάσχα ζωντανό, που μας ενισχύει και μας κάνει πραγματικά ανθρώπους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: