Γολγοθάς για δώρα προς Τουρκία: Το όπλο του βέτο ανέσυρε η Λευκωσία στους Ευρωπαίους




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί για το μεταναστευτικό με το μεγάλο αγκάθι για τα δώρα προς την Τουρκία, να παραμένει ανοικτό.

Σήμερα στο προεδρικό, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να βρει μια συμφωνημένη φόρμουλα μέχρι τη σύνοδο, ώστε, να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Η Λευκωσία ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς η αξίωση για άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία παγώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί δώρο που μπορεί να δοθεί στην Άγκυρα χωρίς να έχουν κόστος οι Ευρωπαίοι.

Δεν υπάρχουν κράτη-μέλη, για παράδειγμα, που θα δεχθούν την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, για αυτό και στρέφονται σε «λύσεις» που θα έχουν τους λιγότερους τριγμούς. Από τη στιγμή που δεν φαίνεται να προχωρεί το θέμα της βίζας, τότε πέραν από την οικονομική βοήθεια (παραχώρηση επιπλέον βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στήριξης της Άγκυρας στα 6 δισ. ευρώ), θα αναζητηθούν κι άλλα ανταλλάγματα προς την Τουρκία.

Ο Ντάναλντ Τουσκ, που δεν φαίνεται ότι έρχεται για να πιέσει τη Λευκωσία, δεν αποκλείεται να μεταβεί και στην Τουρκία στη συνέχεια, αλλά και σε χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στην εξεύρεση συμφωνίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει στις Βρυξέλλες διαδοχικές συναντήσεις με τους Προέδρους της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ενώ στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα έχει σειρά επαφών.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί χωρίς ανταλλάγματα, άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε και χθες πως αν η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της «είμαστε έτοιμοι να βρούμε τη χρυσή τομή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε πάντως ότι είναι σίγουρο ότι θα ασκηθεί βέτο αν η Τουρκία δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της όπως για παράδειγμα δεν ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.   Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μάλιστα τόνισε ότι το βέτο δεν είναι θέση μόνο της Κυπριακής δημοκρατίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και εξαρτάται από τις κινήσεις της Άγκυρας.   Τόνισε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα επιθυμούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ να ενταχθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς όπως είπε «η γεωγραφία δεν αλλάζει, η Τουρκία θα είναι πάντα γειτονικό μας κράτος».

ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΧΙ

Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muižnieks, σε άρθρο του στη New York Times προειδοποίησε πως οι συζητήσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων, βρίσκεται σε αντίθεση με ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε πως οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής των προσφύγων είναι παράνομες και θα καταστούν αναποτελεσματικές Αντί, αναφέρει, να πιέζουν το μυαλό τους να βρουν ένα νομικό φύλλο συκής για τα μέτρα αυτά, τα μέλη του ΕυρωπαΊκού Συμβουλίου να βρουν το θάρρος να απορρίψουν τη συμφωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: