Για συμφωνία και συμβιβασμό με τους δανειστές στο φορολογικό κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές




Νέα συνάντηση στις 18:30 το απόγευμα για το φορολογικό θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η μεσημεριανή συνάντηση που είχαν για το ίδιο θέμα και, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, στόχος είναι σήμερα να υπάρξει συμφωνία για το φορολογικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία, όπως είπαν αρμόδιες πηγές. Έτσι, αναβάλλεται το προγραμματισμένο ραντεβού για την Παιδεία.

Νωρίτερα, η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε «αισιόδοξη» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν την 25η Μαρτίου και ότι αυτό θα γίνει κοντά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Οι δεσμεύσεις για μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, το αφορολόγητο και το αφορολόγητο των αγροτών θα τηρηθεί στο ακέραιο, υποστήριξε.

Στο μεταξύ, για τις 19:30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο τετ α τετ του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, κατά το οποίο τα βασικά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αναλυτικά για:

– Τις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις κατά μέσο όρο 20% θεωρούνται αναπόφευκτες, αφού οι θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ελληνική αντιπρόταση για αύξηση των εισφορών στον κλάδο επικούρησης κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους μισθωτούς). Ως πλαφόν για τις μειώσεις των επικουρικών τέθηκε το ποσό των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης)

– Την εθνική σύνταξη: Η ελληνική πλευρά αποκρούει προς το παρόν το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια. Δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετή ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (πχ. 280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.

– Τα ποσοτά αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση τους για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Η κυβέρνηση θα υποχωρήσει μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές. Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εργασίας είναι διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα αρκεί να μην απαιτηθούν επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: