Για έλλειψη σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ




Για έλλειψη σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων, κάνει λόγο η Ένωση Συντακτών, με αφορμή την διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη χθεσινή του συνεδρίαση, μετά και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η φαλκίδευση των όρων των ΣΣΕ που επιχειρείται και δηλώνει ταυτόχρονα, ότι θα σταθεί με κάθε νόμιμο μέσο στο πλευρό των συναδέλφων». Επιπλέον, η ΕΣΗΕΑ απαιτεί το πάγωμα της διαδικασίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η απαίτηση προσκόμισης από τους εργαζόμενους στα κρατικά μέσα, της όποιας σύμβασης άλλης απασχόλησης που διαθέτουν, συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, νομιμοποίηση (σ.σ. από την κυβέρνηση) των ατομικών συμβάσεων και κατάργηση των όρων των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται και στην απόφαση της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την άμεση προσκόμιση της όποιας σύμβασης άλλης απασχόλησης διαθέτουν οι εργαζόμενοι του Πρακτορείου, «διαφορετικά η αίτησή τους δεν θα εξετασθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται…». Δηλαδή, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου «καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει επίσης ότι τα θέματα της ανεργίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται με νέου τύπου απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: