Γεννηματά: “Ο πρωθυπουργός να επιστρέψει με αποτελέσματα από την σύνοδο της ΕΕ”




Τα πυρά της στην κυβέρνηση για την αδυναμία της να διαχειριστεί τη προσφυγική κρίση έστρεψε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας το μεσημέρι στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει θετικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε , αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Ο πρωθυπουργός εφ’ όσον επιμένει ότι “μπορεί” – οφείλει να επιστρέψει με συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεσμεύσεις από τη Διάσκεψη της Δευτέρας», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι σχεδόν όλες οι προτάσεις του κόμματός της υιοθετήθηκαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «συμβάλλαμε σ’ αυτό. Δεν δώσαμε όμως ούτε δίνουμε λευκή επιταγή.Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει την Εθνική γραμμή» και εξήγησε για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους επέμεινε να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών η θέση της για τη συγκρότηση κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

«. Αυτή δεν είναι μια κομματική κίνηση. Είναι πράξη ευθύνης και συνέπειας προς τον ελληνικό λαό Η εθνική γραμμή συνεννόησης και ευθυνης για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πως για άλλη μια φορά οδηγεί τον τόπο σε αδιέξοδο καθώς η “αξιολόγηση” του Προγράμματος καρκινοβατεί επικίνδυνα, βυθίζοντας περισσότερο την χώρα εν.ω , όπως είπε, «ο κ. Τσίπρας αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς, παρακαλώντας για “αξιολόγηση σε δόσεις”, ή το χειρότερο επιχειρώντας να συμψηφίσει το ασφαλιστικό με την προσφυγική κρίση. Επιλογή που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και τους πολίτες».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε : «Αναπτυξιακή Προοπτική δεν υπάρχει. Η ανεργία και η φτώχια πάλι αυξάνονται.Οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως ταξικοί αντίπαλοι με εξαντλητική φορολόγηση και το νέο ασφαλιστικό.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν. Οι 4.500 προγραμματισμένες προσλήψεις έγιναν τώρα 916 και αυτές καθυστερούν, ενώ πολλές εντατικές παραμένουν κλειστές.Το βόλεμα των ημετέρων είναι καθημερινό φαινόμενο και προκαλεί την κοινωνία. Η δε προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών της Δημοκρατίας της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών παίρνει διαστάσεις».

Κριτική άσκησε και στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δεν μπορεί να μιλάει για εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες. «Η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης ως πρόεδρός της έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012. Είναι η στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου.Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη λογική του “ώριμου φρούτου”», είπε η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνοντας τη πρότασή της για την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει πειστικά και την προσφυγική κρίση.

«Κυβέρνηση με τη συμμετοχή (ως απαράβατος όρος) του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας που θα έχει ως πρώτο στόχο την επιτυχή εφαρμογή του «Προγράμματος» και την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια», είπε κι άφησε αιχμές για το ότι επί Γιώργου Παπανδρέου το 2010 δεν εγκρίθηκε το Μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία.

Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά προτείνοντας στο Ποτάμι να συγκροτηθεί κοινή συντονιστική επιτροπή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κομμάτων ως πρώτο βήμα για την περαιτέρω συνεργασία. «Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «η Κεντροαριστερά οφείλει να οριοθετηθεί ουσιαστικά και ριζικά τόσο με το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ. και της Δεξιάς,όσο και με τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και το δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της παραδοσιακής Αριστεράς».

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η συγκρότηση των Ομάδων επεξεργασίας του Σχεδίου Προγράμματος, με στόχο είναι το νέο Πρόγραμμά που θα ανταποκρίνεται αξιόπιστα στο παρόν και στο μέλλον, θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να κινητοποιεί νέους ανθρώπους και ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας.

«Θα εισηγηθώ στο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, τον προσδιορισμό της Συνδιάσκεψης για τα μέσα Μαΐου.», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επναλαμβάνοντας ότι είναι ανοιχτή και διαρκής η πρόσκληση συμμετοχής προς όλες -και πέραν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- δυνάμεις και τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

«Ότι όμως είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα. Χαιρετίζουμε ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.Οι συνθήκες στη χώρα είναι τέτοιες που είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Μ.Μιχαήλ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: