Γεμίζει ο Πειραιάς: Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έφτασαν χθες, περιμένουν 5 χιλιάδες ακόμα




Με 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες πιστοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρήκε η Κυριακή τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.550. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 542.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Στο μεταξύ, χθες Σαββάτο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκαν με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα άλλοι 50 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Στο σύνολο τους οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Ξάνθη προκειμένου στη συνέχεια να απελαθούν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης φιλοξενούνται 370 πρόσφυγες

Εφθασαν το πρωί στην πόλη 370 πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης. Προέρχονται από τις προσφυγικές ροές που κατέκλυσαν τελευταία το λιμάνι του Πειραιά και κάποιοι από την περιοχή του Αλμυρού,ενώ οι περισσότεροι είναι από την Συρία και ελάχιστοι από το Ιράκ. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ζευγάρια με τουλάχιστον τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Εθελοντές πολίτες μέλη του Ερυθρού Σταυρού, της ελληνικής ομάδας διάσωσης , και πρόσκοποι υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του δήμου Κοζάνης καταγράφουν τους πρόσφυγες και εάν κάποιοι από αυτούς έχουν χρόνιες παθήσεις διακομίζονται στο ιατρείο που έχει στηθεί στο χώρο φιλοξενίας.

Οι εθελοντές βάζουν σε ξεχωριστούς χώρους τις εγκύους, ενώ σε άλλη αίθουσα που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, στέλνουν τις μητέρες που έχουν στην αγκαλιά τους βρέφη μέχρι πέντε μηνών. Ο γιατρός του νοσοκομείου Γρεβενών Συριανός Καχλάν που έχει καταγωγή από την Συρία και που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο χώρο της Λευκόβρυσης διαπίστωσε από μια πρώτη ματιά ότι η ομάδα των προσφύγων και ειδικά τα βρέφη που έφτασαν σήμερα στην Κοζάνη είναι καλά στην υγεία τους και από την καταγραφή που έγινε δεν υπάρχουν πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παρόντες στην άφιξη των προσφύγων ήταν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης,ο υπεύθυνος του χώρου φιλοξενίας αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης , ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου που έχει αναλάβει την σίτιση των προσφύγων Μανώλης Κουτσοσίμος , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πολλοί δημοτικού σύμβουλοι που προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά.  Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάνδη” κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό “Εξπρές Πήγασος” στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ.Κήρυκο Βαθύ.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει σήμερα στις 23:50 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο,Μυτιλήνη και Σάμο.

Στρ. Μπαλάσκας, Π. Τσιριγώτης, Σπ.Κουταβάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λέσβος, Κοζάνη, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: