Φράουκε Πέτρι: Το νέο πολύ επικίνδυνο πρόσωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς




Του Νικολά Μπαρότ *

Λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της, την 1η Ιουνίου 2015, η Φράουκε Πέτρι ξεκίνησε μια νέα ζωή. Με ένα e-mail που απηύθυνε στα μέλη του κόμματος, ανακοίνωσε ότι χωρίζει τον σύζυγό της και πατέρα των τεσσάρων παιδιών της και δημοσιοποίησε τη σχέση της με τον Μάρκους Πρέτζελ, περιφερειακό εκπρόσωπο του κόμματος AfD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Αυτά που μας συνδέουν υπερβαίνουν τα φιλικά αισθήματα» τόνισε η Πέτρι, που ήταν τότε επικεφαλής μιας εταιρείας στη Σαξονία. Το νέο αυτό ξεκίνημα, όμως, δεν αφορούσε μόνο την προσωπική της ζωή. Γιατί την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η παραίτηση του Μπερντ Λούκε από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο είχε ιδρύσει, και η ανάληψη της ηγεσίας από την Πέτρι.

Λεπτό πρόσωπο, κοντά μαλλιά, λευκό ή γαλάζιο πουκάμισο, παντελόνι… Η Φράουκε Πέτρι, με την αυστηρότητα μιας επιχειρηματία, δεν εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της. Την Κυριακή των εκλογών, στο Βερολίνο, σχεδόν εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος που την περιέβαλλε. Η επιτυχία του κόμματος ήταν σημαντική, καθώς αναδείχθηκε σε δεύτερη ή τρίτη δύναμη στα τρία κρατίδια όπου πραγματοποιήθηκαν εκλογές. Και η συμβολή της αρχηγού του σε αυτή την επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη. Η Φράουκε Πέτρι εφαρμόζει μια συνταγή που έχει ήδη πετύχει σε άλλες χώρες: Φόβος της παρακμής, φόβος του ισλάμ, υπεράσπιση των «μικρών» από τους μεγάλους, καταγγελία των ελίτ… «Τα άλλα κόμματα έκαναν μόνα τους κακό στον εαυτό τους» λέει στη Φιγκαρό. «Εδώ και δεκαετίες δεν έχουν παρουσιάσει κανένα όραμα, αρκέστηκαν στα κεκτημένα τους. Το AfD είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και πετύχαμε εκεί όπου άλλοι απέτυχαν πριν από μας».

Η Πέτρι αρνείται κάθε σχέση με το Εθνικό Μέτωπο, που άνθησε στη Γαλλία πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον των «συστημικών» κομμάτων και της μετανάστευσης. «Γιατί ο Τύπος κάνει συνεχώς απλουστεύσεις;» αναρωτιέται. «Είμαστε ένα γερμανικό κόμμα και ασκούμε πολιτική στη Γερμανία με μια περιφερειακή και εθνική θεματολογία. Το AfD είναι ένα φιλελεύθερο συντηρητικό κόμμα». Είναι φανερό ότι η Πέτρι θέλει να καθησυχάσει: είναι συντηρητική, αλλά και μοντέρνα. «Θέλουν να μας δαιμονοποιήσουν» έλεγε στα τέλη Φεβρουαρίου σε μια συγκέντρωση στο Μπάκνανγκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Λένε ότι είμαστε αντιευρωπαίοι. Γιατί τόση δυσφήμιση; Επειδή δεν θέλουν να μιλήσουν για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Φράουκε Πέτρι δεν είναι καμιά λαμπρή ρήτορας, όπως δεν ήταν και ο προκάτοχός της. Μαζί με άλλους καθηγητές οικονομικών, ο Λούκε είχε ιδρύσει το AfD για να πολεμήσει το ενιαίο νόμισμα και το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, το οποίο κατά τη γνώμη του ήταν πολύ ακριβό για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Η Πέτρι προτίμησε να αφήσει αυτό το πεδίο, που δεν έδινε ψήφους, και να στραφεί στο πεδίο της μετανάστευσης. Εκείνο το βράδυ στο Μπάκνανγκ, πάντως, δεν έμεινε εκεί. Μίλησε ακόμη για την εκπαίδευση των παιδιών («Οι γονείς πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο»), ενώ επιτέθηκε και στο πολιτικά ορθό. Και το κοινό ενθουσιάστηκε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προκαλέσει σοκ ακόμη και στις τάξεις του κόμματός της λέγοντας ότι οι αστυνομικοί θα έπρεπε, ως «έσχατη λύση», να έχουν τη δυνατότητα να πυροβολούν τους μετανάστες που διασχίζουν παράνομα, τα σύνορα. Μπορεί η Πέτρι να αρνείται ότι είναι ακροδεξιά, το βέβαιο είναι όμως ότι ψαρεύει στο περιθώριο της κοινωνίας. Πέρυσι, άλλωστε, ανήκε σ’ εκείνους που έλεγαν ότι πρέπει να «ακούσουν» το κίνημα Pegida, αν όχι και να συνεργαστούν μαζί του, ώστε να αποτραπεί ο εξισλαμισμός της χώρας.

Όπως και η Άνγκελα Μέρκελ, η Πέτρι αντιπροσωπεύει τις δύο Γερμανίας. Γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1975. Ο πατέρας της είναι μηχανικός, η μητέρα της χημικός. Ήταν 14 ετών όταν ο πατέρας της επωφελήθηκε από ένα επαγγελματικό ταξίδι και διέφυγε στη Δύση. Η οικογένειά του τον συνάντησε λίγο αργότερα, όταν έπεσε το Τείχος. Και στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όπου εγκαταστάθηκε, ξεκίνησε μια νέα ζωή. Η Φράουκε ήταν άριστη μαθήτρια και σπούδασε χημεία, ιδρύοντας το 2007 στη Λειψία μαζί με τη μητέρα της μια εταιρεία ελαστικών. Κι όταν η εταιρεία χρεοκόπησε, η Πέτρι στράφηκε στην πολιτική. Το όνειρό της είναι πια η Μπούντεσταγκ, παρόλο που είναι ακόμη νωρίς για να σκεφτεί τυχόν υποψηφιότητά της για την καγκελαρία. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» λέει. «Ένα κόμμα με τρία μόλις χρόνια ζωής έχει πολλά να μάθει. Κι εμείς μαθαίνουμε γρήγορα. Θα είμαστε ικανοί να διοικήσουμε πιο γρήγορα απ’ ότι πολλοί νομίζουν».

Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ο Νικολά Μπαρότ ανήκει στη δημοσιογραφική οικογένεια της Le Figaro από το 2002. Από την προεδρική εκστρατεία του Φρανσουά Ολάντ κάλυπτε τη γαλλική προεδρία έως τον Αύγουστο του 2013. Έκτοτε, είναι ανταποκριτής της εφημερίδας στο Βερολίνο. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Francois et Angela», εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στις εκδόσεις Grasset.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: