Ένας από τους δράστες είχε συλληφθεί και απελαθεί στο Βέλγιο, ισχυρίζεται ο Ερντογάν




Ένας από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν χθες Τρίτη στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 αφού ενημερώθηκε η πρεσβεία του Βελγίου (…) Οι Βέλγοι μας είπαν ότι αφέθηκε ελεύθερος» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε επιπλέον ότι οι βελγικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τη διασύνδεσή του με τους τζιχαντιστές «παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε την ταυτότητα αυτού του προσώπου.

Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο –δίνοντας μια πληροφορία που επιβεβαίωσε το προεδρικό γραφείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς– ότι πρόκειται για τον Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει επίσημα οι βελγικές αρχές ως έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

«Αν και τους ενημερώσαμε ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ένας ξένος εξτρεμιστής τρομοκράτης, οι βελγικές αρχές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Οι βελγικές αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας ότι αυτός ο άνδρας ήταν ένας ξένος μαχητής», συνέχισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ολλανδία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί προς αυτήν την χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο άνδρας πράγματι απελάθηκε στην Ολλανδία και οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν επίσης τις ολλανδικές αρχές για την ταυτότητά του.

Φαίνεται πως ο Μπακράουι απελάθηκε στο Βέλγιο μέσω της Ολλανδίας. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε ο Μπακράουι παραδόθηκε στις βελγικές αρχές.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε (στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας) εάν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας συγκροτήσουν μία συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας. Για αυτόν ακριβώς, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της διεθνούς τρομοκρατίας και των τρομοκρατών» επέμεινε ο Ερντογάν.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: