Επινοώντας την πραγματικότητα: Ο Δανός σκηνοθέτης Γιον Μπανγκ Κάρλσεν




Αδυνατεί να διαχωρίσει την “αλήθεια”- την “τεκμηρίωση” στις ταινίες ντοκιμαντέρ από αυτή -τη σκηνοθετημένη- των ταινιών μυθοπλασίας…

«Δεν είμαι δημοσιογράφος. Δεν κάνω ταινίες για να σώσω τον κόσμο… Οι δημοσιογράφοι είναι σαν τους ποιητές. Λένε κι αυτοί τη δική τους αλήθεια… Τελικά όλα είναι μυθοπλασία», έλεγε σήμερα στη διάρκεια του masterclass που παρέδωσε στην αίθουσα “Παύλος Ζάννας” του κινηματογράφου “Ολύμπιον” ο 65χρονος Δανός Γιον Μπανγκ Κάρλσεν- γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία.

Στο masterclass με τίτλο («Επινοώντας την πραγματικότητα») εμπνευσμένο από τον τρόπο της δουλειάς του (από το 1972 μέχρι σήμερα κινηματογράφησε περισσότερες από 40 ταινίες- ντοκιμαντέρ αλλά και μυθοπλασίες, τονίζοντας πάντα την υποκειμενικότητα τού βλέμματος), ο Δανός σκηνοθέτης …ομολόγησε:

«Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το ντοκιμαντέρ. Πριν? 100 χρόνια, όταν αποφοίτησα, οι δάσκαλοι μάς έλεγαν ότι το ντοκιμαντέρ σχετίζεται με την αλήθεια. Να παρακολουθείς τη ζωή με την κάμερα και να δείχνεις την αλήθεια. Αυτό δεν είχε άμεση σχέση με τις ιστορίες που ήθελα να πω… Κάνω και μυθοπλασία και δεν βλέπω μεγάλη διαφορά με ταινία τεκμηρίωσης… Η Δανία είναι μία μεσοαστική κοινωνία, η οποία έχει εξαλείψει τον κίνδυνο. Ο μόνος κίνδυνος είναι το ρολόι που χτυπά. Κάποια στιγμή φτάνει το τέλος. Η χώρα μου συμμετείχε σε διάφορους πολέμους, είχαμε στείλει στρατιώτες ακόμη και στο Αφγανιστάν, ξεκίνησα λοιπόν μια έρευνα για τον λόγο που στέλνουμε ανθρώπους, κι αυτοί δέχονται να πάνε στην άλλη άκρη του κόσμου για να πολεμήσουν. Το συμπέρασμα που κατέληξα είναι ότι το έκαναν για να καταπολεμήσουν την ανία τους. Είναι δύσκολο να απεικονίσεις την ανία. Ο χρόνος εξαφανίζεται κι εσύ δεν κάνεις τίποτα για να εξασφαλίσεις τη ζωή…», έλεγε μεταξύ άλλων ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν- στο έργο του οποίου το 18ο Φεστιβαλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης προβάλλει αφιέρωμα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: