“Επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο Τραμπ”, λένε Ρόμνεϊ και Μακέιν




Δύο από τα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, επιτέθηκαν με δριμύτητα σήμερα στον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, εφιστώντας την προσοχή των ψηφοφόρων και καλώντας τους να κάνουν τις “σωστές επιλογές”.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, εξαπέλυσε μια σπάνια, βιτριολική επίθεση στον “απατεώνα” Τραμπ λέγοντας ότι οι “απερίσκεπτες επιλογές” μπορεί να απειλήσουν το μέλλον της χώρας.

“Εάν κάνουμε τις σωστές επιλογές, το μέλλον της αμερικής θα είναι ακόμη καλύτερο από το παρελθόν και καλύτερο από το παρόν”, είπε ο Ρόμνεϊ σε ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, στο Σολτ Λέικ Σίτι. “Από την άλλη πλευρά, εάν κάνουμε απερίσκεπτες επιλογές, ο λαμπερός ορίζοντας που περιέγραψα δεν θα υλοποιηθεί”, πρόσθεσε.

“Για να το θέσω πολύ απλά, εάν εμείς οι Ρεπουμπλικανοί επιλέξουμε για υποψήφιό μας τον Ντόναλντ Τραμπ, οι πιθανότητες για ένα ασφαλές και ευοίωνο μέλλον περιορίζονται”, πρόσθεσε.

Ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Τραμπ για “ατιμία”, “μισογυνισμό” και “απληστία”, χαρακτηρίζοντάς τον κατ’ επανάληψη “απατεώνα” και “τσαρλατάνο”. Η υποψηφιότητά του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα διασφάλιζε τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον, διαβεβαίωσε επίσης.

“Κατανοώ τον θυμό των Αμερικανών σήμερα”, είπε. Όμως, ενώ στο παρελθόν οι Αμερικανοί πρόεδροι “μετέτρεπαν αυτόν τον θυμό σε ενέργεια και τον χρησιμοποιούσαν για καλό”, ο Ντόναλντ Τραμπ “κατευθύνει τον θυμό μας σε στόχους που απέχουν μακράν από το να είναι ευγενείς. Καθιστά αποδιοπομπαίους τράγους τους μουσουλμάνους και τους Μεξικανούς μετανάστες και ζητά να χρησιμοποιούμε βασανιστήρια και να σκοτώνουμε τα παιδιά και τους αθώους συγγενείς των τρομοκρατών”, συνέχισε.

“Η χώρα θα βυθιζόταν σε παρατεταμένη ύφεση” υπό την προεδρία του Τραμπ, τόνισε. “Μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει ελάχιστα συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, τα λίγα που έχει πει αρκούν για να καταλάβουμε ότι θα ήταν καταστροφή για τις θέσεις εργασίας και τις οικογένειες”. Σε εκείνους που θαυμάζουν την οικονομική επιτυχία του πολυεκατομμυριούχου μεγιστάνα, ο Ρόμνεϊ απάντησε αναφέροντας τις “χρεοκοπίες” του που “αφάνισαν μικρές επιχειρήσεις και τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονταν σε αυτές”.

“Κληρονόμησε” την αυτοκρατορία του, “δεν την έχτισε”, είπε. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2008 αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, άσκησε και αυτός δριμεία κριτική στον Τραμπ, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική του.

“Συμμερίζομαι τις ανησυχίες για τον Τραμπ που ο φίλος μου και πρώην υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ περιέγραψε στην ομιλία του σήμερα” ανέφερε σε ανακοίνωσή του. “Θα επαναλάβω επίσης τις πολλές ανησυχίες σχετικά με τις αδαείς και πραγματικά επικίνδυνες δηλώσεις του κ. Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας τις οποίες έχουν διατυπώσει 65 ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος” που ασχολούνται με θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, πρόσθεσε αναφερόμενος σε μια επιστολή των πολιτικών αυτών που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο Μακέιν, που σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής “θέλω από τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε όσα λένε για τον κ. Τραμπ τα πιο αξιοσέβαστα και ενημερωμένα ηγετικά στελέχη του κόμματος και οι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας”.

Πριν καν εκφωνήσει την ομιλία του ο Ρόμνεϊ, ο Τραμπ απάντησε περιφρονητικά στις επιθέσεις του, χαρακτηρίζοντάς τον “loser” (αποτυχημένο) επειδή ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2012 από τον Ομπάμα. “Γιατί ο Μιτ Ρόμνεϊ με εκλιπαρούσε να τον στηρίξω πριν από τέσσερα χρόνια;”, έγραψε στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλ. Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: