Αρχίζει το θρίλερ με δανειστές για αξιολόγηση: Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα




Άρχισαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την 1η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Από ελληνικής πλευράς, παρών είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Στις 18.30 αναμένεται η συνάντηση του «κουαρτέτου» με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος έως την 1η Μαΐου».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κλείσιμο της διαδικασίας αναμένεται να απαιτήσει τη λήψη πολύ σοβαρών μέτρων με πρώτο πιθανότατα το ασφαλιστικό. Οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση σε όλα τα μέτωπα, αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες.

Για τις κύριες συντάξεις, η πίεση αφορά σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης κάτι που “μεταφράζεται” σε περαιτέρω μείωση των μελλοντικών συντάξεων ενώ ερώτημα παραμένει το εάν θα μπει “ψαλίδι” μόνο στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ. Και αυτό γιατί υπάρχει πίεση για περικοπή των συντάξεων ακόμη και στα 800 ευρώ.

Φαίνεται μάλιστα πως στο τραπέζι παραμένει και το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, από τη διατήρηση ή μη του οποίου θα κριθεί και το εάν θα περικοπούν και οι σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις.

Αναφορικά με την εθνική σύνταξη, οι δανειστές πιέζουν να δίνεται μετά από 20 και όχι από 15, όπως προτείνεται, χρόνια ασφάλισης, ενώ ενδεχομένως να τεθεί και θέμα για το ύψος της (384 ευρώ) αλλά και το εάν θα μπουν ή όχι εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πολύ πιθανή εκτιμάται ότι είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και μένει να αποσαφηνιστεί αν θα ξεκινήσει από τα 170 ευρώ ή χαμηλότερα ενώ σχετικά με το εφάπαξ στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μειώσεις 20%-25%.

“Βαρύ” αναμένεται να είναι και το πακέτο στα δημοσιονομικά αλλά και στο φορολογικό με θέματα όπως ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων αλλά και της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Κομβικό θα είναι και το θέμα των “κόκκινων δανείων” καθώς με τροπολογία παρατάθηκε για ένα μόνο μήνα το προστατευτικό πλαίσιο για πρώτη κατοικία, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια.

Αναφορικά με το χρέος, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να πιέσουν τις επόμενες εβδομάδες την ελληνική κυβέρνηση να περάσει όσο το δυνατό πιο πολλά μέτρα μπορεί ώστε μετά οι συζητήσεις για την ελάφρυνσή του να περάσει ευκολότερα από τα δικά τους κοινοβούλια.

Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Γάλλος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος θα ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Μαΐου.

Ειδικά όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, η αριθμητική απόσταση μεταξύ όλων των πλευρών παραμένει σημαντική, σύμφωνα με πληροφορίες, με το Ταμείο να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ανεβάζοντας τον πήχη των πιθανών μέτρων στο 4-5% του ΑΕΠ, μεταξύ δηλαδή 7-9 δισ. ευρώ, την Κομισιόν να κάνει λόγο για κενό στα επίπεδα του 3% και την ελληνική πλευρά να προσεγγίζει προς τις θέσεις της Κομισιόν, αφού και οι δύο φέρονται να θεωρούν πως εάν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στο Ασφαλιστικό και στη φορολόγηση, το κενό θα υποχωρήσει σημαντικά.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 24 Μαρτίου, αφού θα πρέπει οι εκπρόσωποι των πιστωτών να αναχωρήσουν γιατί μεσολαβεί η εορτή του Καθολικού Πάσχα. Εκτός και εάν έως τότε έχει υπάρξει θεαματική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, το πιθανότερο είναι το κουαρτέτο να επιστρέψει για να μπορέσει να κλείσει η τεχνική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο.

Στο μεταξύ υπέρ του «κουρέματος» μέσω της μείωσης στην ονομαστική αξία του χρέους, εφόσον αυτή είναι εφικτή, τάχθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υποστηρίζοντας πως η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα διεθνή δεδομένα, για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, και υπάρχουν επιχειρήματα για να διεκδικήσει κανείς ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο συντονιστής του Γραφείου, καθηγητής Π. Λιαργκόβας, και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, καθηγητής Π. Καζάκος, με τον τελευταίο να τάσσεται υπέρ και μιας μείωσης στην ονομαστική αξία του χρέους, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο κ. Καζάκος εκτίμησε, πως η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής, «εάν βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega, ΕΘΝΟΣ

http://mignatiou.com/2016/03/archizi-o-defteros-ke-mireos-giros-tis-axiologisis-apo-tous-danistes-tis-choras/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: