Εντατικές συζητήσεις χωρίς θεαματικά αποτελέσματα: Ο Ακιντζί θέλει εγγυήσεις-στρατό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι συζητήσεις σε επίπεδο των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς χωρίς ωστόσο μέχρι  τώρα να υπάρξουν θεματικά αποτελέσματα.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι δυο διαπραγματευτές συναντώνται σταθερά τρεις φορές την εβδομάδα και σε αυτή τη φάση αξιολογούν μαζί τις αποκλίσεις σε όλες τις πτυχές. Η άσκηση αυτή των εμπλεκομένων στη διαδικασία χαρακτηρίζεται από ενημερωμένες πηγές «ως πολύ χρήσιμη» για τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων αν και δεν προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, με βάση και τις οδηγίες που δόθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, συζητούνται και οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις και γίνεται εν πολλοίς επαλήθευση. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, λόγω των δημόσιων δηλώσεων ενδεχομένως να έχουν δοθεί λανθασμένες εντυπώσεις ή ενδέχεται να υπήρξαν διαφοροποιήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε να ξεκαθαρίσουν εκ νέου μια σειρά θεμάτων, όπως οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, ο πληθυσμός, η αναλογία 4:1 κλπ. Αυτά τα ζητήματα υποτίθεται ότι σε κάποια φάση συζητήθηκαν και είχε γίνει  λόγος για συγκλίσεις. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις Ακιντζί οδήγησαν στην ανάγκη τα ζητήματα αυτά να ξανασυζητηθούν για να υπάρξει επιβεβαίωση προθέσεων και θέσεων. Οι διαπραγματευτές, που συναντήθηκαν χθες και υπάρχει και προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, αναλώνονται με αυτά τα ζητήματα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 28 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές», ο  ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα κατεχόμενα, Χουσείν Οζκιούργκιουν,  υποστηρίζει πως ο κ. Ακιντζί του ανέφερε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδης στο Κυπριακό.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος του, στο κατεχόμενο Κιόνελι, είπε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ούτε μετά από 50 χρόνια λόγω της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων. «Είμαι ενήμερος για όλες τις εξελίξεις, τόσο ως πρόεδρος του κόμματος και ως πρώην ‘’υπουργός’’ των εξωτερικών», είπε ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως οι πληροφορίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι διαφορετικές.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε πως (στις ελεύθερες περιοχές) υποστηρίζουν πως ο τουρκικός στρατός θα αποσυρθεί. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον κ Ακιντζί,  ο τελευταίος του είπε ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί δεν είναι δυνατή. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχθούν ποτέ αυτό να γίνει, φέρεται να του είπε ο κατοχικός ηγέτης. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες Κύπριοι λένε ψέματα, ανέφερε στον  Οζκιούργκιουν ο Μουσταφά Ακινζί. Τότε, ο ηγέτης του ΚΕΕ, του ζήτησε εάν μπορεί να κάνει δημοσίως δήλωση επί του θέματος. «Μπορείτε να το κάνετε», του είπε ο Ακιντζί.

Συνεπώς, συνέχισε μιλώντας στα στελέχη του κόμματος του ο Οζκιούργκιουν, «μπορούμε να είμαστε χαλαροί σε αυτό το θέμα». Δεν  υπάρχει, συνέχισε, Πρόεδρος της Τουρκίας να υπογράψει μια συμφωνία,  η οποία δεν περιλαμβάνει ενεργή και αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Πρώτα εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, είπε και πρόσθεσε πως και ο Μουσταφά Ακιντζί του ανέφερε πως ούτε ο ίδιος θα υπογράψει.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: