Ένας “όμορφος” κόσμος… Αλέξης: Να ανακαλέσεις… Κυριάκος: Καθίστε κάτω τώρα…




Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στις 2 τα ξημερώματα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. σε παρακράτος σχετικά με τη δημοσίευση συνομιλίας του προφυλακισμένου δημοσιογράφου Τάκη Μουσσά με τον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, ο πρωθυπουργός εξεγέρθη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για τρίτο του κυκλώματος εκβιαστών, τον οποίο δεν κατονόμασε, που πρόσκειται -όπως είπε- στο ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις του δεν διέρρευσαν. Όρθιος ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει για όσα είπε για το “παρακράτος”. Με τον κ. Μητσοτάκη να φωνάζει: «Καθίστε κάτω τώρα».

Προκλήθηκε αναστάτωση στα έδρανα, ακούστηκαν φωνές, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να απαντάει: “Είναι 2 π.μ. πού βρίσκετε την όρεξη;”!

Το λόγο πήρε ο κ. Τσίπρας, που είπε: Ζητώ συγγνώμη για την έκρηξή μου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά για τις σχέσεις του κόμματός του με το κύκλωμα εκβιαστών. Δεν έχει, όμως, δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό της χώρας. Ζητώ να ανακαλέσει ειδάλλως θα είναι ένα κοινός συκοφάντης.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Σκληρη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για τη λειτουργία της Δικαισοσύνης και τα φαινόμενα της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια που δόθηκαν σε κομματα και ΜΜΕ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε… με το καλησπέρα κατά μέτωπον επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατήγγειλε για υποκρισία και φαρισαϊσμό, και αναφέρθηκε σε μια σειρά περιπτώσεων, τις οποίες παρέθεσε ως κραυγαλέα παραδείγματα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα κατά τη διακυβέρνησή τους στο πρόσφατο παρελθόν.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου και Παπασταύρου, σε αυτήν του κυκλώματος των εκβιαστών, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και με τα ΜΜΕ, και προανήγγειλε και τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων που θα επαναδιαπραγματευτεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, τον οποίο χαρακτήρισε ως το “σκάνδαλο των σκανδάλων” της μεταπολίτευσης.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του ομιλία από το βήμα της Βουλής ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προβλέποντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει κάτι τέτοιο επειδή επιθυμεί την παραμονή του στην εξουσία.

“Δεν είστε κατήγορος αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας”, είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέλαβε κράτος και παραδίδει χώρα ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως από την πρώτη στιγμή είχε σκοπό να φτιάξει τη δική της νέα διαπλοκή και πως δεν είναι πραγματικά απέναντι στη διαπλοκή. Σχολιάζοντας μάλιστα ότι ορισμένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκαν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ, μίλησε “για ορφανά του Τσοχατζόπουλου”.

Άναψαν τα “αίματα” στις δευτερολογίες

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “εξαιρετικά αμήχανη” την ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε πως απέφυγε να σχολιάσει κάτι εκ των καταγγελλομένων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. “Ήρθατε και καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε: “Θα σας καλούσα να σοβαρευτείτε”.

Αναφερόμενος στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Όταν βγαίνετε στο εξωτερικό διαβεβαιώνετε ότι δεν βιάζεστε για εκλογές…Όποιος βιάζετε σκοντάφτει…δεν σας έφταναν τρεις εκλογικές διαδικασίες που χάσατε, θέλετε να χάσετε και τέταρτη;”

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κάνει τεράστια ζημιά τους τελευταίους 15 μήνες στη χώρα και πρόσθεσε ότι εάν δεν είχαν προκληθεί εκλογές η χώρα θα είχε αποφύγει το τρίτο μνημόνιο.

Ο ίδιος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφτασε η χώρα στα capital controls και σε αντάλλαγμα η ΝΔ θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνηση για εξεταστική αναφορικά με τα δάνεια σε κόμματα και media.

Τα αίματα άναψαν όμως όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιαστών είπε πως ο τρίτος κατηγορούμενος ήταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όρθιος στο έδρανο του ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε πως “ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που κατέθεσε για τις σχέσεις του κόμματός του με το κύκλωμα των εκβιαστών” και πρόσθεσε ότι δεν έχει το δικαίωμα να λέει πως ένας εκ των εκβιαστών είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ζήτησε εκ νέου από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει λέγοντας πως σε διαφορετική “θα είναι ένας κοινός συκοφάντης”.

Οι ομιλίες των αρχηγών

Την παραίτηση του πρωθυπουργού, ώστε η Βουλή να δώσει τη λύση, ζήτησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση με ασφάλεια.

Κατηγόρησε επιπλέον τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είχε ποτέ το ηθικό πλεονέκτημα, “δεν είστε ούτε μπορείτε να υποδυθείτε τον αρχάγγελο της κάθαρσης”, είπε, για να προσθέσει ότι “ο βασιλιάς έμεινε γυμνός και πάνω στα συντρίμμια της ρητορικής διχασμού & ψεμάτων, αρχίζει να ηθικολογεί & να ιδεολογικοποιεί τη γύμνια του”.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τάχθηκε υπέρ της πρότασης για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ωστόσο προέτρεψε με νόημα τον πρωθυπουργό να πει “ναι” στην πρόταση που έχει υποβάλει το κόμμα της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, από το 2002 έως σήμερα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διαπλοκή, κάνοντας λόγο για επιλογή της κ. Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου “αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου” και για διορισμούς εκδοτών σε κυβερνητικά γραφεία.

“Μην πολιτεύεστε σαν να είστε αιώνιοι. Οι αποφάσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Κάποια στιγμή δεν θα είστε κυβέρνηση και τότε θα είστε στο έλεος της αυθαιρεσίας που εσείς δημιουργείτε”, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να σταματήσει να επικαλείται το άλλοθι ότι “οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι και κυρίως διεφθαρμένοι” και να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας.

Η χθεσινή συζήτηση “δεν αποτελεί και μεγάλη πρωτοτυπία” δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί την πρακτική που ακολουθούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την επίκληση των θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς “μόνο και μόνο για να μπερδεύεται ο κόσμος”.

“Ο ένας βγάζει τα βρώμικα του άλλου στη φόρα ως μέσον προώθησης των δικών του συμφερόντων” επισήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως “οι επιθέσεις εναντίον της διαφθορας και η επικληση της διαφάνειας αξιοποιούνται και ως Δούρειος Ίππος για την προώθηση μιας σειράς επιδιώξεων τους αστικού κράτους”.

“Ο λαός έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και τις μεγαλύτερες αδικίες, που έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας και ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το σύνολο δηλαδή των μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα στο ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα” τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Σφοδρή επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης. Ο Βασίλης Λεβέντης παρομοίασε τη συζήτηση στη Βουλή με “θέατρο του παραλόγου” και κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό ότι την προκάλεσε με στόχο να οξύνει το κλίμα και να μεταφερθεί η ατζέντα από τα μέτρα που έρχονται, στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

“Ο Τσίπρας έξι χρόνια έλεγε ότι έχει άλλες λύσεις και πήγε σε μια νύχτα στις 12 Ιουλίου και τα υπέγραψε όλα. Και τώρα τι κάνει; Πού αποβλέπει με αυτή τη συζήτηση; Επειδή είναι παραμονή φοβερών φόρων και βαρών, προσπαθεί να συζητήσουμε ότι πατάσσει τη διαπλοκή, όπως η σουπιά ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά” τόνισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είπε: “Ε, κυνηγήστε τη λοιπόν! Ποιος σας εμποδίζει; Ο κόσμος κουράστηκε μαζί σας!”.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε στον κ. Μητσοτάκη πως για να γίνει πρόεδρος της ΝΔ “προσκύνησε τον προδότη της παράταξης, Αντ. Σαμαρά”, ενώ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι θα πληρώσουν για ο,τι έκαναν στη χώρα.

http://mignatiou.com/2016/03/epithesi-apo-tsipra-se-afti-ti-sinedriasi-tha-ipothoun-para-polla-ke-mazemena/

http://mignatiou.com/2016/03/afou-den-borite-na-kivernisete-na-paretithite-ipe-o-mitsotakis-ston-tsipra/

http://mignatiou.com/2016/03/epithesi-apo-tsipra-se-afti-ti-sinedriasi-tha-ipothoun-para-polla-ke-mazemena/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: